PROJEKAT „O-DVA-JA-MO“ STARTOVAO U BELOJ PALANCI

Na prostoru Ekološko-rekreativnog centra „Banjica“ u sredu 9. novembra je održana prezentacija Projekta odvajanja kućnog otpada „O-DVA-JA-MO“ koji se u opštini Bela Palanka sprovodi u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine Republike Srbije uz podršku Evropske unije i Kraljevine Švedske. Projekat ima za cilja da u 17 opština širom Srbije uspostavi sistem za odvajanje otpada na mestu nastanka ulaganjem u opremu i u informisanje građana o prednostima odvajanja kućnog otpada radi njegove kasnije uspešne reciklaže i smanjenja količina otpada koje završavaju na deponijama.


Bela Palanka je sa još 16 gradova i opština deo projekta uspostavljanja primarne separacije komunalnog otpada u četiri regiona za upravljanje otpadom – Duboko, Srem-Mačva, Pančevo i Pirot.

U prezentaciju projekta uključile su se sve obrazovne ustanove na teritoriji opštine Bela Palanka pa su tako mališani predškolske ustanove „Dragica Valović“ nosili parole na temu recikliranja i zaštite životne sredine, pripremili su i prigodan program kao i učenici osnovne škole „Ljupće Španac“. U promociji projekta pomogli su i belopalančki srednjoškolci koji su bili volonteri i učestvovali su zajedno sa ostalom decom u razvrstavanju otpada.


Cilj Projekta odvajanja kućnog otpada po nazivom „O-DVA-JA-MO“ je recikliranje dela otpada koji se stvara u domaćinstvima kako bi se na taj način smanjile količine koje završavaju na deponijama a sa ciljem da se stopa reciklaže u 4 regiona poveća na 15% u naredne dve godine.

Miroslav Marinković, zamenik predsednika opštine Bela Palanka kaže da je do sada podeljeno oko 400 kanti individualnim domaćinstvima, kante su besplatne, i pozvao je građane da budu direktni učesnici projekta, odnosno da u svojim domaćinstvima vrše primarnu separaciju. 

„Ovaj je projekat koji je počeo još 2017. godine, kada se apliciralo za projekat, 2019. godine je potpisan Memorandum o razumevanju i saradnji, i malo zbog korone malo zbog svih drugih dešavanja se čekalo na samu implementaciju projekta ali evo sada smo u nekoj toj završnoj fazi kada se dobijena oprema deli građanima, i prema planu javnog komunalnog preduzeća do kraja decembra meseca biće podeljeno 2650 kanti odnosno svako individualno domaćinstvo dobiće svoju kantu za odvajanje otpada. Tamo gde su kolektivna stanovanja odnosno gde su zgrade biće postavljeni kontejneri. I takođe na 35 lokacija u gradju biće postavljeni žuti kontejneri koji će služiti za odvajanje stakla. Mi smo u sklopu ovog projekta dobili kamion smećar i dobili smo opremu u vidu ovih kanti i kontejnera a neke prve rezultate koji se očekuju od ovog projekta videćemo u prvom kvartalu 2023. godine. Neki opšti cilj je naravno zaštita životne sredine a uži cilj je da se za nekih 20-30% smanji količina otpada koje se sada trenutno deponiju na telu Regionalne deponije Pirot i da se ovaj negde 20-30% odveze na reciklažu. Obaveza našeg javnog komunalnog preduzeća je da od 21. novembra krene sa skupljanjem odvojenog otpada i da se taj otpad odvozi na Regionalnu deponiju gde je ta nova linija odnosno sistem recikliranja tog otpada,“ istakao je Marinković.


Podela besplatnih kanti u Beloj Palanci počela 1. novembra a na građanima je da pravilno vrše odvajanje otpada i prema uputstvu koje dobiju od zaposlenih iz JKP-a koriste kante koje su dobili. Sa ovog događaja poslata je poruka da „brzo i lako sada može odvajati svako“ i da svi građani zajedno mogu da doprinu da Bela Palanka bude čistija i uređenija.


Last updated: 24. April 2024. 15:31