Prvi korak ka uspešnoj karijeri u javnoj upravi za gotovo 800 studenata 5 državnih univerziteta

U želji da studentima 5 državnih univerziteta pruži priliku da baš u javnoj upravi naprave prvi korak ka uspešnoj karijeri, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) je uz podršku Evropske unije 9. novembra organizovalo drugi po redu onlajn Sajam studentske stručne prakse u javnoj upravi. 

Sajam je napravljen kao hibridni onlajn događaj preko, za ovu priliku posebno kreirane, virtuelne platforme koja ima oblik zdanja Narodne skupštine Republike Srbije. Na Sajmu je 56 organa javne uprave sa nacionalnog i lokalnog nivoa (broj organa učesnika Sajma je utrostručen u odnosu na prethodnu godinu) ponudilo 794 mesta za studentsku stručnu praksu u akademskoj 2022/2023. godini. 

Prethodno je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, takođe uz podršku EU, pokrenulo sajt virtuelne zajednice studentske stručne prakse kao mesto okupljanja studenata, univerziteta i organa javne uprave i centralni izvor informacija o studentskoj stručnoj praksi u javnoj upravi. Već u prve dve nedelje svog postojanja sajt je imao 17 000 posetilaca i 54 000 pregleda.

Sajam studentske stručne prakse u javnoj upravi 2022/2023. su otvorili ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović i zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva. Ministar Martinović i predstavnici 5 državnih univerziteta su u toku Sajma potpisali Program saradnje o organizovanju studentske stručne prakse u 2022/2023. akademskoj godini. 

Posetioci Sajma su imali priliku da prisustvuju tematskim tribinama i panel diskusijama o stručnoj praksi i zapošljavanju u organima javne uprave, kao i da posete virtuelne štandove organa i univerziteta na kojima su prisustvovali njihovim prezentacijama. U pauzama između sesija i prezentacija mogli su da se prošetaju virtuelnim prostorom Doma Narodne skupštine, upoznaju se sa istorijatom ovog zdanja i saznaju više o salama, salonima i Biblioteci Narodne skupštine. 

Sajamska platforma na koju se ulazi kroz sajt virtuelne zajednice je na sam dan održavanja Sajma imala 14 000 pregleda.

Kako je izgledao sam sajamski dan možete videti u kratkom videu.

Iako je Sajam zvanično trajao samo jedan dan, svi sajamski sadržaji su i dalje dostupni na platformi i možete im pristupiti u bilo koje vreme ako posetite  sajt virtuelne zajednice studentske stručne prakse.

Podrška Evropske unije 

Evropska unija kroz projekat „EU za vidljivost i komuniciranje reforme javne uprave“ već drugu godinu zaredom podržava MDULS u organizaciji ovog Sajma. Eksperti angažovani na projektu su pomogli MDULS-u u promociji i osmišljavanju i realizaciji ovog za javnu upravu važnog događaja.


Studentska stručna praksa u javnoj upravi kao deo reforme javne uprave  

Bolje pozicioniranje javne uprave u Srbiji kao poželjnog poslodavca prepoznato je i predviđeno u Strategiji reforme javne uprave za period 2021 – 2030.  Organizovanje studentske stručne prakse u organima javne uprave deo je aktivnosti koje imaju za cilj da u javnu upravu privuku kvalitetne kadrove koji će pomoći da javna uprava postane moderan i efikasan servis za građane i privredu.


Regionalna nagrada za Sajam studentske stručne prakse u javnoj upravi

Sajam studentske stručne prakse u javnoj upravi je već nakon svog prvog prošlogodišnjeg izdanja primećen kao inovativan i zanimljiv primer primene savremenih tehnologija u javnoj upravi, naročito u domenu osnaživanja i zapošljavanja mladih i za zadržavanje mladih talenata. Zato je na ceremoniji održanoj u Skoplju u septembru ove godine Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA) dodelila posebno regionalno priznanje MDULS-u za organizaciju Sajma studentske stručne prakse u javnoj upravi i istakla ga kao primer dobre prakse koji je moguće replicirati i u drugim zemljama regiona.

Last updated: 29. Mart 2024. 11:20