Radionice o zdravlju životinja i biosigurnosti održane u Vojvodini

Regionalne radionice za podizanje svesti o zdravlju životinja i biosigurnosti održane su na Paliću i u Novom Sadu 3. i 4. avgusta u organizaciji projekta "Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja". Zbog trenutne epidemiološke situacije obe radionice održane su kao "hibridne", kombinacijom onlajn i prezentacija uživo koje su održali stručnjaci sa projekta.


Na radionicama su prisustvovali predstavnici Uprave za veterinu, kao i predstavnici veterinarskih stanica i regionalni veterinarski inspektori. Stručnjaci sa projekta predstavili su zahteve za prevenciju, kontrolu i biosigurnost koji su pripremljeni u skladu sa zakonskim odredbama Evropske unije.

Neke od tema o kojima je bilo reči tokom prvog dela radionice posvećene prevenciji zdravlja životinja i kontroli, odnosile su se na nove zakone o prenosivim bolestima životinja, biosigurnosti na gazdinstvima, sprovođenju biosigurnosnih mera, programu nadzora bolesti životinja- klasične kuge svinja, Aujekijeve bolesti, bolesti plavog jezika, kuge malih preživara.

Drugi deo radionica bio je posvećen  pripravnosti i planiranju za vanredne situacije. Teme koje su predstavljene odnosile su se na mere koje je neophodno preduzeti u slučaju pojave različitih bolesti životinja: avijarne influence, bolesti Njukastl, slinavke i šapa, bolesti plavog jezika, spongiformne encelofalopatije goveda, boginja ovaca i koza, kuge malih preživara i groznice doline Rifta.

Vođa projekta Petras Mačiulskis rekao je: "Projekat pomaže Upravi za veterinu u osnaživanju politika zdravlja životinja koje utiče na održivo stočarstvo u Srbiji".

Strategija kontrole bolesti životinja smanjiće rizike od prenošenja bolesti životinja na životinje i ljude. Unapređene biosigurnosne mere na farmama bolje će zaštititi objekte za životinje, a takođe će i podržati održivost poljoprivrede i zaštitu životne sredine.

"Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja" je projekat koji finansira Evropska unija, a koji pruža podršku Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u procesu usklađivanja sa zakonodavstvom i standardima EU u oblasti zdravlja životinja, dobrobiti i biosigurnosti.

Last updated: 28. Mart 2024. 16:30