Regionalne konferencije posvećene zdravlju životinja i biosigurnosti

U svrhu podizanja svesti o zdravlju životinja i sprovodjenju biosigurnosnih mera, projekat ”Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja” organizovao je dve regionalne konferencije, u Nišu 8. juna i u Vrnjačkoj Banji 9. juna 2021. godine.

Konferencijama su prisustvavali doktori veterinarske medicine iz veterinarskog instituta veterinarskih stanica kao i veterinarski inspektori.

Projektni tim je predstavio dokumenta nastala u toku sprovođenja aktivnosti i realizacije ciljeva.

Prepodnevni deo konferencije bio je posvećen prevenciji i kontroli zdravlja životinja. Predstavljen je novi zakon  o zdravlju životinja koji je u Evropskoj uniji stupio na snagu 21. aprila ove godine, zatim biosigurnosne mere u objektima za životinje i njihovo sprovođenje, kao i programi nadzora za pojedine bolesti životinja (klasična kuga svinja, Aujekijeva bolest, bolest plavog jezika, nodularni dermatitis).

Tokom popodnevnog dela konferencije posvećenom pripravnosti za vanredne situacije i planiranju u vanrednim situacijama, neke od tema koje su predstavili stručnjaci sa projekta odnosile su se  na hitne mere u slučaju pojave različitih bolesti: avijarne influence, bolesti Njukastl, slinavke i šapa, bolesti plavog jezika, spongiformne encefalopatije goveda, boginja ovaca i koza, kuge malih preživara i groznice doline Rifta.

”Projekat pomaže u pripremi programa za nadzor bolesti životinja, u ažuriranju nacionalnih operativnih priručnika  za sprovođenje kriznih planova koji se sprovode kod pojave određenih zaraznih bolesti, odnosno pripravnost za vanredne situacije i planiranju vanrednih situacija, kao i u jačanju  mera biosigurnosti u objektima  za životinje”, rekla je koordinatorka projekta iz Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Maja Andrijašević.

Vođa projekta Petras Mačiulskis naglasio je da: ”Projekat jača kapacitete nadležnih organa za sprovođenje zakona o zdravlju životinja i održavanje statusa bez bolesti, što utiče na slobodnu trgovinu živim životinjama i proizvodima životinjskog porekla”.

Strategija kontrole bolesti životinja smanjiće rizike od prenošenja bolesti životinja na životinje i ljude. Unapređene biosigurnosne mere na farmama bolje će zaštititi objekte za životinje, a takođe će i podržati održivost poljoprivrede i zaštitu životne sredine.

“Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja” je projekat koji finansira Evropska unija, a koji pruža podršku Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u procesu usklađivanja sa zakonodavstvom i standardima EU u oblasti zdravlja životinja, dobrobiti i biosigurnosti. 

Last updated: 24. April 2024. 15:31