Spisak učesnika koji će naslikati budućnost Evrope u Novom Sadu

Prijave za učešće u inicijativi "Naslikaj mi budućnost Evrope" su zvanično zatvorene. Nakon sednice žirija, izabrani su umetnici čije će skice biti predstavljene na muralu u Novom Sadu. Ugledni žiri predstavljali su: Lazar Sakan, direktor Galerije Nev Moment, dr Tijana Palkovljević Bugarski, direktor Galerije Matice srpske, Nikola Džafo, idejni tvorac i vizuelni umetnik zajedno sa dva člana Delegacije EU u Srbiji. . Izabrani umetnici su:

Andrej Josifovski – Pijanista, Srbija


Pijanista je kreativac potvrđen mnogobrojnim performansima na ulicama Beograda, Evrope i sveta, buntovni street artist, doktor nauka u oblasti arhitekture i urbanizma i docent na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Borac za nezagađen životni i digitalni prostor, koji se ne libi da nas kroz svoj upečatljiv i beskompromisan stil angažuje oko važnih društvenih problema i pomeri granice uličnog performansa. Umetničke diverzije poput Razapetog Isusa Hrista na saobraćajnim kamerama beogradske raskrsnice, plutajući portret od plastičnih flaša za “Save our home” svetski dan reka, mural Novaka Đokovića, serijal Zlatno doba i svetleći falus ispred Skupštine grada - neki su od njegovih realizovanih projekata koji definišu angažovanu umetnost regiona. Zbog svog transmedijskog pristupa kojim svoje street art radove jednakim uspehom prenosi i u digitalni svet, njegov instagram profil proglašen je za Top50 - najboljeg online kotenta za 2021. godinu. Kao deo autorskog tima predstavljao je Republiku Srbiju na 16. Bijenalu Arhitektura u Veneciji. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada od kojih se posebno ističe ona na 43. Salonu arhitekture u oblasti eksperiment i istraživanje.

Giacomo Zecchi, Italija


Giacomo zaljubljenik u istoriju i književnost, govori čak četiri jezika i turistički je vodič kroz rodnu Bolonju. Bavi se fotografijom, analognim i digitalnim crtanjem i oslikava murale. Nakon završenih studija klasičnih nauka i nakon radnog iskustva u oblasti arheologije, završio je studije umetnosti i ilustracije na ISIA Urbino. U njegovom umetničkom opusu posebno se ističu koncepti kulture, tradicije i slobode mišljenja. Voli rad sa decom kroz radionice, kao i saradnju sa drugim umetnicima na izložbama

Sanja Simoska, Severna Makedonija


Sanju Simosku je print mejkerka iz Skoplja koja uživa u oslikavanju murala, a profesionalno se bavi ilustracijom. Članica je art kolektiva Kula iz Skoplja, gde uz druge vizuelne umetnike i muzičare adresira ekološke probleme zagađenog vazduha u svom gradu. “It’s easier to breathe underground” je multimedijalni festival udruženja kojeg je članica i na kom je izlagala svoje radove čak pet godina za redom.

Giulia Chiari, Italija


Multitalentovana Giulia Chiari je ilustratorka avanturističkog duha koja voli biljke i prirodu. Organizovala je mnogobrojone kreativne radionice za decu u Italiji i na svojim putovanjima po Južnoj Americi, a svojim ekološkim angažmanom u projektu “Organic Horticultural Project” oživela je samoproizvodnju u napuštenom italijanskom selu. Završila je Akademiju lepih umetnosti, a svoje radove je predstavljala na izložbama širom Italiji.


Marko Vujisić, Severna Makedonija

Marko Vujisić je studirao umetničke fakultete u Skoplju i Beogradu, a svoje slike i grafike je do sada je imao priliku da prikaže u okviru grupnih izložbi u Skoplju, Ohridu, Strugi i čak Malmeu u Švedskoj. Osvojio je nagradu za grafiku od strane Agencije omladine i sporta 2018. godine. Raduje ga svaka nova prilika da svoje ideje oslika na zidinama van svoje voljene zemlje.

Pavle Ćurčić, Srbija


Pavle Ćurčić je mladi slikar koji studira na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu - rado osmišlja umetničke instalacije, bavi se multimedijom, oslikava murale i uživa u humanitarnom radu. Smatra da snažan koncept mora da bude jednostavan i da provocira da bi bio na putu umetnosti. Najviše ga interesuju ekološke teme, a 2019. godine je osvojio Prvu nagradu za poster o prezerevaciji prirode i biodiverzitetu.

Mišo Joksić, Crna Gora


Mišo Joskić je street artist iz Podgorice - voli muziku tvrđeg zvuka i mračnije estetike, a rado svojim muralima provocira na mir i šalje antiratne poruke. Nastoji da pruži uvek drugačiju dimenziju o važnim ekološkim problemima, sluša svoj kreativni instikt i ne pravi kompromis sa onim što ga inspiriše. Imao je priliku da samostalno izlaže u Podgorici i Novom Sadu - uzbuđen je zbog nove prilike da ponovo poseti i kreira u ovogodišnjoj Evropskoj prestonici kulture!

Francesko Dinaj


Francesko Dinaj je specijalista za umetnost i murale koji se oprobao i kao kustos u Galeriji Akademije Umetnosti u Tirani. Učestvovao je u organizaciji Mural Festa u svom rodnom gradu uz saradnju s Američkom ambasadom više godina zaredom. Istaknute umetničke koordinacije ostvario je za EUROPA HOUSE, kao i UN WOMEN ALBANIA, a njegovi murali nalaze se na zidovima gradova i izvan njegove rodne zemlje.

Last updated: 22. April 2024. 10:42