Sremska Mitrovica – uspešno počelo odvajanje odpada iz domaćinstva

Avgust 2022

U Sremskoj Mitrovici je ove nedelje uspešno obavljeno prvo pražnjenje kanti za separaciju otpada metala, plastike i papira, koje se odvija u okviru projekta „Odvajamo“ koji sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije, uz podršku Evropske unije i Ambasade Švedske.

Projekat odvajanja kućnog otpada „Odvajamo“ ima za cilj da u 17 opština Srbije uspostavi sistem za odvajanje otpada na mestu nastanka ulaganjem u opremu i u informisanje građana o prednostima odvajanja kućnog otpada, radi njegove kasnije uspešne reciklaže i smanjenja količina otpada koje završavaju na deponijama. Opštine koje su uključene u projekat su Sremska Mitrovica, Čačak, Pirot, Čajetina, Bajina Bašta, Dimitrovgrad, Bogatić, Babušnica, Ivanjica, Užice, Šabac, Kosjerić, Bela Palanka, Požega, Lučani, Šid i Pančevo. Za Sremsku Mitrovicu je obezbeđeno 7.571 plavih kanti za domaćinstva za odvajanje papira, plastike i metala, 245 žutih kontejnera za odvajanje stakla i plavih za papir, plastiku i metal, kao i 2 vozila za prikupljanje otpada koji će biti odvojen za mestu nastanka.

Nadležni organi u Sremskoj Mitrovici su ocenili da je realizovana etapa projekta nadmašila njihova očekivanja već u prvoj nedelji kada je počelo pražnjenje kanti za separaciju metala, plastike i papira, te da pohvaljuju građane da su iskazali veliku savesnost kada je reč o odvajanju otpada i očuvanju životne sredine.

Učešćem u projektu „Odvajamo“ Sremska Mitrovica iskazuje želju da kontinuirano radi na očuvanju životne okoline

Do sada je podeljeno preko 6.300 kanti i ostao je još jedan kontigent od 1.500 kanti koje će uskoro biti podeljene u naselja, kako bi realizacija projekta nastavila istim tempom i uspehom.

Dražen Riđošić, načelnik Gradske uprave za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine, iskazao je zadovoljstvo zbog posvećenosti građana. Kako on navodi: „Grad Sremska Mitrovica je partner u projektu Odvajanja kućnog otpada i učestvovala je u svim aktivnostima na polju realizacije ovog projekta, kao što vidite, građani su dobili plave kante. U svojim domaćinstvima vrše odvajanje otpada, konkretno u ove plave kante odvajaju metal, plastiku i papir, takođe bih apelovao i na ostale građane koji nisu preuzeli kante da to mogu da učine i u Javnom komunalnom preduzeću „Komunalije” i da na ovaj način zaštitimo našu životnu okolinu i smanjimo količine otpada. Takođe, Grad će učiniti sve, pružaće mere i sprovoditi aktivnosti u budućnosti da zaštiti životnu sredinu, naše građane i njihovu bezbednost.”

U ovoj fazi projekta prikljupljeno je preko 5000kg reciklabilnog otpada, a čak 98% prikupljenog otpada iz kanti za metal, plastiku i papir je čisto

Tamara Milković PR JKP „Komunalije” je, takođe, izrazila svoje zadovoljstvo zbog uspešnog početka faze pražnjenja prikupljenog otpada:„Napokon smo dočekali da počnemo prvo pražnjenje plavih kanti koje su deljene putem mesnih zajednica pre par meseci i naši sugrađani su bili su izuzetno nestrpljivi da vide kako će to funkcionisati, a mi smo čekali da se sve kante podele. Prezadovoljni smo, od ponedeljka smo krenuli da praznimo kante, prošli smo iznad očekivanog, 90% sugrađana iznelo je svoje plave kante u tačno dogovorenu nedelju i dan i ono što nam je najveće iznenađenje jeste da je 98% otpada koji je odvojen u plavu kantu čist. To znači da su pratili tačno uputstva koje su dobili putem flajera koju vrstu otpada treba da odvajaju u plavu kantu, znači koju vrstu plastike, papira, kartona i metala. Ono što nam je najveći cilj jeste da sva ta količina otpada neće završiti trajno odložena na deponiji, niti u rekama, niti u njivama. Znamo i sami koliko je bitno vršiti reciklažu, vraćati ponovo sve sirovine u upotrebu i koliko je bitno što manje puniti Regionalnu deponiju. Sugrađani koji još uvek nisu došli po svoje kante, podsećamo ih ovim putem. Dođite po vašu kantu, videćete kad počnete da koristite koliko će vam to smanjiti količinu ovog mešanog komunalnog otpada i olakšati samo odlaganja otpada.”

Projekat odvajanja kućnog otpada „Odvajamo“ odvija se u 17 opština u Srbiji koje će kroz ovaj projekat unaprediti svoj sistem upravljanja otpadom, a kroz investicije Evropske Unije, Ambasade Švedske i Ministarstva zaštite životne sredine obezbeđeno je 26 vozila za prikupljanje otpada, preko 90.000 kanti i kontejnera, kao i istraživanje javnog mnjenja i kampanja informisanja javnosti. Komunikacionu kampanju i tehničku podršku na Projektu odvajanja kućnog otpada sprovodi Pomilio Blum, u saradnji sa lokalnim parnterom New Moment New Ideas Company.


Last updated: 28. Mart 2024. 02:32