Transpozicija Direktive o geološkom skladištenju ugljen-dioksida

U okviru aktivnosti u oblasti Pregovaračkog poglavlja 27, PLAC III projekat je pružio podršku Ministarstvu rudarstva i energetike u transponovanju zahteva propisanih pravnim tekovinama Unije o geološkom skladištenju ugljen dioksida.

Geološko skladištenje ugljen-dioksida regulisano je Direktivom 2009/31/EC (tzv. CCS direktiva). U Srbiji su glavni principi i prioriteti identifikovani u Direktivi delimično transponovani kroz Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima. Zakon je stvorio pravni osnov za donošenje podzakonskih akata, kojima će se uspostaviti puna usklađenost sa pravnim tekovinama EU u vezi sa geološkim istraživanjima koja se odnose na identifikaciju povoljnih geoloških formacija i struktura, kao i osiromašenih nalazišta mineralnih sirovina za skladištenje CO2.

U skladu sa članom 21. Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, Vlada će utvrditi uslove, kriterijume, postupak i način izdavanja odobrenja i druge posebne uslove u vezi sa geološkim istraživanjima koji se odnose na utvrđivanje povoljnih geoloških formacija i objekata, kao i iscrpljena ležišta mineralnih sirovina za skladištenje ugljen dioksida.

U bliskoj saradnji sa korisničkom institucijom, projektna ekspertkinja Florina Sora je izradila pravnu analizu u kojoj se identifikuju neslaganja između nacionalnog zakonodavstva i Direktive, kao i na izradi vladinog propisa u oblasti skladištenja CO2.

Na radionici održanoj 16. maja 2022. godine, Sora je predstavila Direktivu koja je usvojena kao deo EU paketa klimatskih i energetskih mera usmerenih na smanjenje emisije gasova staklene bašte koji doprinose klimatskim promenama. Stoga se tema ukršta i sa zaštitom životne sredine i klimatskim promenama. Direktiva daje pravni okvir za bezbedno geološko skladištenje CO2. Primenjuje se kada je uskladišteno više od 1.000 kilotona. Države članice izdaju dozvole za istraživanje i skladištenje i dužne su da o tome obaveste Evropsku komisiju. Obavezno je praćenje nivoa CO2, kao i izveštavanje jednom godišnje do zatvaranja lokacije i tri godine nakon zatvaranja. Potencijalni operateri moraju da dokažu svoju tehničku kompetentnost da bezbedno upravljaju skladištem, kao i da podnesu finansijske garancije i finansijski doprinos za pokrivanje troškova praćenja lokacije tokom najmanje 30 godina.

Sora je dala pregled najboljih praksi za efikasnu implementaciju u Evropi i odabranim državama članicama EU. Prema podacima iz juna 2021. godine, geološko skladištenje CO2 trenutno je dozvoljeno u 19 zemalja. Prema njenim rečima, iskustvo sa procedurama izdavaja dozvola za skladištenje CO2 u Evropi je veoma ograničeno, sa samo tri zemlje (Norveška, Holandija i Velika Britanija) koje su dodelile dozvole za skladištenje prema odredbama Direktive. Jedina zemlja koja ima praktično iskustvo u radu sa industrijskim lokacijama za skladištenje CO2 je Norveška.

Ona je predstavila nacrt uredbe kao preporuku za Srbiju da transponuje Direktivu, napominjući da će to obezbediti samo delimičnu transpoziciju CCS direktive i da bi za potpunu transpoziciju trebalo da budu izrađeni nacrti i drugih vladinih uredbi.

Radionici su prisustvovali predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva zaštite životne sredine, Geološkog instituta Srbije, lokalnih samouprava i preduzeća koja se bave rudarstvom i energetikom.

Naslovna fotografija: Evropska komisija


Last updated: 26. April 2024. 13:43