Uspešno završen projekat “Jačanje Sistema zdravlja i dobrobiti životinja”

Završna konferencija projekta „Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja“ održana je u Beogradu i predstavljeni su postignuti rezultati realizovani tokom tri i po godine trajanja projekta. Konferenciji su prisustvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprave za veterinu, Delegacije EU u Srbiji, kao i predstavnici veterinarskih službi, veterinarski inspektori i predstavnici veterinarskih instituta.

”Ovaj projekat višestruko je značajan s obzirom na to da se bavio različitim sferama, kako u oblasti dobrobiti, tako i u oblasti zdravlja životinja i kao takav ima za cilj ne samo održivost stočarstva, kvalitetniju poljoprivrednu proizvodnju, nego i razvoj poljoprivredno-prehrambene industrije I privrede u celini”, rekla je Dušanka Golubović, državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Projekat je pružio tehničku podršku Upravi za veterinu u unapređivanju nacionalnih standarda koji doprinose zdravlju i dobrobiti životinja, javnom zdravlju i bezbednosti hrane i usaglašavanju zakonodavstva sa pravnim odredbama Evropske unije u oblasti zdravlja životinja. 

„Prehrambeni sektor u Srbiji zna zašto su bezbednost hrane, zdravlje i dobrobit životinja toliko važne, i Srbija je značajan izvoznik hrane u EU i druga međunarodna tržišta“, rekao je Sakelaris Hurdas, Šef operacija 3 u Delegaciji Evropske unije. On je podsetio da je prošle godine Srbija oborila rekord u izvozu hrane u Evropsku uniju. „Vrednost izvoza hrane iz Srbije u EU bila za za 700 miliona viša od vrednosti uvoza“, rekao je Hurdas.

Tokom trajanja projekta pripremljene su izmene i dopune Zakona o dobrobiti životinja u cilju harmonizacije nacionalnog zakonodavstva sa zakonodavstvom evropske unije

Kroz vodiče najboljih praksi pripremljen je i prvi nacrt strategije o dobrobiti životinja tokom transporta i na farmama sa ciljem da podstaknu farmere da spovode standarde dobrobiti životinja. Jedan deo projekta posvećen je upravljanju populacijom pasa i pripremljen je prvi nacrt strategije o upravljanju populacijom pasa, koji daje praktične primere i predloge sprovođenja strategije u lokalnim zajednicama.

Vođa projektnog tima, Petras Mačiulskis rekao je da je pripremljena I Nacionalna strategija zdravlja životinja koja obuhvata i standarde koji doprinose zdravlju i dobrobiti životinja, poboljšanju javnog zdravlja, bezbednosti hrane i zaštiti životne sredine, kao i održivoj poljoprivredi.

 ”Pripremili smo preporuke za unapređenje upravljanja rada veterinarskih službi, kao i nacrte pravnih akata koji su bliži EU standardima. Nadamo se da je naš rad pomogao Srbiji da se pripremi da ispuni obaveze za članstvo u EU u oblastima zdravlja i dobrobiti životinja i bezbednosti hrane”, rekao je on. 

Ključni stručnjak za dobrobit životinja Antonio Di Nardo govorio je o toj temi. “Značaj dobrobiti životinja savremenom društvu raste iz dana u dan, Srbija je na dobrom putu da se uskladi sa zakonodavstvom EU u ovoj temu, sada je vreme da podignemo svest o važnosti tretmana životinja koje se uzgajaju za ljudsku potrošnju. To će imati veliki uticaj na proširenje trgovinskih mogućnosti sa zemljama Evropske unije”, rekao je Di Nardo.

Govoreći o upravljanju populacijom pasa koji se slobodno kreću, Di Nardo je istakao da je najvažnija akcija odgovorno vlasništvo – identifikacija i vakcinacija pasa I sprečavanje da se vlasnički psi kreću bez nadzora.

Projekat ”Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja” pruža podršku Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u procesu usklađivanja sa zakonodavstvom i standardima Evropske unije u oblasti zdravlja i dobrobiti životinja, kao i biosigurnosti.


Last updated: 25. Januar 2023. 12:50