Korak bliže obrazovanju za sve: uspešno završen prvi modul obuke za inkluzivno obrazovanje

U okviru projekta  ,,Učimo svi zajedno” realizuje se onlajn obuka „Nastavnici kao nosioci kvalitetnog obrazovanja za svu decu“. Cilj obuke je unapređivanje kompetencija nastavnika za inkluzivno obrazovanje i primenu savremenih principa inkluzivne pedagogije.

Do sada je u ovaj program obuke uključeno 4037 zaposlenih iz 200 škola sa cele teritorija Republike Srbije koje učestvuju u projektu, dok je do sada obuku uspešno završilo 3414 učesnika, čime je sistem obrazovanja dodatno osnažen da svakom detetu obezbedi kvalitetno inkluzivno obrazovanje zasnovano na savremenim principima i načelu jednakih mogućnosti .

U duhu projekta „Učimo svi zajedno“, i posvećenosti razvoju, dobrobiti i obrazovnoj i socijalnoj inkluziji svakog deteta, obuke će se nastaviti kako bi temeljno izgradile veštine nastavnika za inkluzivno obrazovanje. Naime, svi učesnici koji su završili ovaj prvi modul u narednom periodu će nastaviti da se stručno usavršavaju u oblasti inkluzivnog obrazovanja kroz još dva modula obuke.

Obuka je rešenjem ministra akreditovana kao program obuke od javnog interesa i postavljena je na Nacionalni obrazovni portal Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (link).

 Unapređeni ravnopravni pristup i završavanje preduniverzitetskog obrazovanja za decu kojoj je potrebna dodatna obrazovna podrška (,,Učimo svi zajedno”) ima cilj da unapredi jednak pristup i kvalitet preduniverzitetskog obrazovanja za decu iz osetljivih grupa. Projekat sprovode Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i UNICEF uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Last updated: 28. Mart 2024. 16:30