USPEŠNO ZAVRŠENA SERIJA DEBATA O ETICI SUDIJA

Peta debata pod nazivom „Rad Etičkog odbora/Etički kodeks članova VSS“, održana 18. februara 2022., označila je uspešan završetak serije debata o etici sudija: „Dani sudijske etike".  Četvrta debata  „Poverljivi savetnik, uloga i uporedno-pravni prikaz“, održana je 11. februara. 

Debate je organizovao Visoki savet sudstva (VSS) u saradnji sa Etičkim odborom VSS i Projektom, za sudije i predsednike sudova u Srbiji. Cilj je bio da se razmotre mnogobrojna pitanja koja se tiču sudijske etike, kao i rada Etičkog odbora VSS (EO).

Panelisti su bili članovi Visokog saveta sudstva, Etičkog odbora VSS i disciplinskih organa VSS. Debate su organizovane u hibridnom formatu i zabeležile su preko 600 učesnika. Pored sudija i predsednika sudova učesnici su bili i predstavnici relevantnih domaćih i međunarodnih organizacija.

Završni događaj se, između ostalog, osvrnuo i na najzanimljivije teme o kojima se raspravljalo na debatama, kao i na rezultate anketa sprovedenih za učesnike tokom i na kraju ciklusa. Debate su se pokazale kao snažan „alat“ za uključivanje svih strana u diskusije koje otvaraju važna pitanja kompleksnog sistema sudijske etike koji, zasigurno, zahteva kontinuirano unapređenje znanja i angažovanje u cilju očuvanja etičkih vrednosti. 


Last updated: 19. April 2024. 13:26