UVOĐENJE NOVE PROGRAMSKE BUDŽETSKE METODOLOGIJE PREDUSLOV ZA STRATEŠKO PLANIRANJE UČINKA SUDSTVA

Jedan od zadataka Projekta je da izradi predlog nove budžetske metodologije koja bi doprinela, između ostalog, i jačanju nezavisnosti sudske grane vlasti, što podrazumeva budžet, primeren željenom učinku sudstva. Pod objektivnim budžetom se podrazumeva budžet koji je usklađen sa obimom planiranog posla i odgovarajućim resursima, utvrđen prema objektivnim i transparentnim kriterijumima (standardima), kojim se obezbeđuje ostvarivanje planiranog učinka u sudstvu.

U predlogu nove programske budžetske metodologije biće prikazano:

  • u koje konkretne svrhe se sredstva troše;
  • na koji način je takva potrošnja povezana sa srednjoročnim ciljevima;
  • kakvi rezultati se ostvaruju.

Projekat je 7. i 8. 12.2018. godine održao radionicu u Novom Sadu sa predstavnicima Saveta na kojoj je, između ostalog, predstavio preliminarna sagledavanja trenutnog stanja organizacije, nadležnosti i kapaciteta Saveta i Administrativne kancelarije, i predstavljeni su ciljevi, prioriteti, svrha i očekivani rezultati Projekta, među kojima i potreba za izradom nove programske budžetske metodologije.

Projekat je takođe ukazao na važnost uvođenja savremenog procesa srednjoročnog planiranja budžeta, koji ima jasno definisan budžetski kalendar i institucionalnu podelu odgovornosti. Srednjoročno planiranje budžeta podrazumeva da se isti planira kao trogodišnji plan budžeta, tj. kao procena godišnjeg budžeta za narednu fiskalnu godinu i preliminarne projekcije budžeta za dve sledeće fiskalne godine. Budžetski ciklus ima pet faza: Planiranje, Programiranje, Budžetiranje, Izvršavanje i Izveštavanje.


U Projektu je, kao veoma važna aktivnost, planirano testiranje programske budžetske metodologije u pilot sudovima. Realizacija ove aktivnosti podrazumeva izradu demo-softwera za primenu programske budžetske metodologije. Trenutno se radi na definisanju ulaznih podataka, njihovom izvoru i formi. Paralelno se radi i na preciziranju neophodnoh tehničkih uslova za izradu i rad ovog softwera. Završni korak će biti određivanje funkcija i izveštaja, koje sistem treba da generiše.

Last updated: 18. April 2024. 16:29