АДР платформа

Паралелно са усвајањем Правилника о раду тела за вансудско решавање потрошачких спорова, у јуну 2022. године са радом је почела и новоуспостављена платформа.

Информатичка платформа за вансудско решавање потрошачких спорова (https://vansudsko.mtt.gov.rs) је платформа која потрошачима пружа могућност да онлајн путем, на ефикасан и брз начин поднесу захтев за решавање потрошачког спора вансудским путем. Овакав вид поступка је предвиђен за решавање свих врста потрошачких спорова, без обзира на врсту и вредност спора, а решава се пред трећим лицем – телом за вансудско решавање потрошачког спора које мора бити неутрално, непристрасно и независно. Тела за вансудско решавање потрошачких спорова су уписана у Листу тела за вансудско решавање спорова у складу са Законом о заштити потрошача коју води Министарство трговине, туризма и телекомуникација и морају испуњавати одређене услове како би били уписани на Листу. 


Платформа је развијена у оквиру Твининг пројекта Европске уније „Даљи развoј заштите потрошача у Србији у новим тржишним условима“, и води је Министарство трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије.


Last updated: 26. April 2024. 13:43