Prva konferencija "Ko je prvi počeo?" Istoričari VS revizionizam

Prva konferencija Ko je prvi počeo? Istoričari protiv revizionizma

Nakon projekta Jezici i nacionalizmi, koji se bavio kompleksnim pitanjem realnosti postojanja četiri politička jezika u regionu, kao i nakon njegovog velikog finala – Deklaracije o zajedničkom jeziku, na kojoj je radilo 30 lingvista i drugih eksperta i koju je svojim potpisima podržalo oko deset hiljada ljudi iz čitavog regiona Zapadnog Balkana – Udruženje KROKODIL je započelo novi projekat pod nazivom Ko je prvi počeo? – Istoričari protiv revizionizma. Ovaj dvoipogodišnji projekat započeće velikom konferencijom u okviru festival KROKODIL koja će se održati u nedelju 17. i ponedeljak 18. Juna od 18 sati u Centru za kulturnu dekontaminaciju. 

Glavni cilj ovog projekta je stvaranje prostora za istorijski i inter-kulturalni dijalog kroz kreiranje mreže istoričara, pisaca, novinara, studenata i šire publike koja će doprineti rešavanju konflikta, uzajamno poštovanim istorijskim narativima (ako već zajednički nije moguć), i inkluzivnijoj kulturi sećanja. Projektne aktivnosti će rezultirati stvaranjem održive platforme koja će omogućiti uzajmno prihvatljive interpretacije događaja iz bliže i dalje prošlosti korišćenjem metoda multi-perspektivnog istorijskog narativa. Beogradska konferencija okupiće vodeće istoričare ekperte iz Srbije i regiona među kojima su Dr Dubravka Stojanović, Dr Božo Repe, Dr Husnija Kamberović, Dr Milivoj Bešlin, Dr Tvrtko Jakovina Dr Peter Mikša, Dr Hrvoje Klasić, Adnan Prekić i mnogi drugi. Ovaj projekat finansira Evropska Unija a biće implementiran u bliskoj saradnji s forumZFD Srbija.

DAN 1 (17. jun)
#1 Naš prvi (i jedini) zajednički vek – 100 godina od nastanka Jugoslavije –
Moderacija: Dr Dubravka Stojanović 
Učestvuju: Dr Srđan Milošević, Dr Božo Repe, Dr Husnija Kamberović 

#2 Živeo poraz – Promena paradigme u narativu o II svetskom ratu – Moderacija: Dr Tvrtko Jakovina
Učestvuju: Dr Olga Manojlović Pintar, Dr Peter Mikša, Dr Hrvoje Klasić 

DAN 2 (18. jun) 
#1 Idealni neprijatelj – Jugoslavija kao revizionistički san – Moderacija: Dr Husnija Kamberović 
Učestvuju: Dr Adnan Prekić, Dr Tvrtko Jakovina, Dr Milivoj Bešlin 

#2 Mi i/ili oni – Tragična nasleđa ratova devedesetih – 
Moderacija: Dr Božo Repe 
Učestvuju: Dr Dubravka Stojanović, Dr Amir Duranović, Dr Snježana Koren

 

Ovaj program proizveden je uz finansijsku podršku Evropske unije. Njegov sadržaj isključivo je odgovornost Udruženja KROKODIL i ne odražava nužno stavove Evropske unije.

Last updated: 28. Mart 2024. 16:30