IPARD - Program pomoći u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja


Iako IPARD ne pripada direktno programima EU, kao svi dole navedeni programi, važno je istaći pomoć Evropske unije Srbiji u njenom nastojanju da se uskladi sa poljoprivredom kao jednom od najvažnijih politika EU.

Poljoprivreda u Srbiji dobila je više od 150 miliona evra od 2007. do 2014. godine. Za period 2014.-2020. IPARD (program pretpristupne pomoći u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja) je vodeći program EU za poljoprivredu koji Srbiji donira 175 miliona evra dopunjeno sa dodatnih 55 miliona evra nacionalnog sufinansiranja. Primaoci ovog ukupnog iznosa od 230 miliona evra su direktno poljoprivrednici.


Šta podržava? Srbija je odlučila da sprovede sledećih šest mera u okviru programa IPARD:

IPARD III (2021-2027), novi ciklus finansiranja, je u pripremi i kada bude pokrenut, obezbediće dodatna sredstva za srpske poljoprivrednike – 377 miliona evra (288 miliona evra doprinosa EU).

Ko može da se prijavi? Nosioci poljoprivrednog gazdinstva; poljoprivrednici, preduzetnici, privredna društva, zemljoradničke zadruge upisane u Registar poljoprivrednih gazdinstava koji imaju aktivni status tamo gde nije pokrenut postupak stečaja ili likvidacije, a računi kod komercijalnih banaka nisu blokirani duže od 30 dana, u periodu od 12 meseci pre podnošenje zahteva.

Uslove finansiranja pogledajte ovdeTenderi

Datum objave Rok za prijavu Naziv i opis
8. Jun 2020. 1. Oktobar 2020. ISTEKAO

OTVORENO: IPARD raspisuje poziv za podnošenje projekata za Meru 7 - promovisanje ruralnog turizma

Programi: IPARD - Program pomoći u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja

Sektori: Poljoprivreda i hrana

Za: Malo i srednje preduzeće, Poljoprivrednik

IPARD mera 7 ima za cilj promovisanje nepoljoprivrednih aktivnosti u ruralnim područjima. Ova mera u okviru IPARD II usmerena je na razvoj ugostiteljstva i turizma u ruralnim sredinama.

Korisnici koji ispunjavaju uslove uključuju fizička lica, preduzetnike i mikro i mala preduzeća - vlasnike ugostiteljskih preduzeća koji žele da poboljšaju svoju turističku ponudu i one koji nameravaju da pokrenu ugostiteljski posao u ruralnim sredinama u Srbiji.

Indikativne aktivnosti u okviru IPARD mere 7: ulaganja u fizičku imovinu koja pokrivaju opravdane troškove izgradnje smeštajnih i ugostiteljskih objekata; kupovina novih mašina i opreme vezanih za ulaganja; ulaganja u uređenje zemljišta i putne mreže; razvoj turističkih rekreativnih aktivnosti; i ulaganja u obnovljive izvore energije.

Podsticaji pokrivaju do 65% opravdanih troškova, s naknadama u rasponu od 5.000 do 300.000 evra.

Više informacija o Meri 7, kao i često postavljana pitanja o IPARD-u i najboljim praksama programa, možete naći na veb stranici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (samo na srpskom).

Detaljan pregled poziva za dostavu predloga, pravilnika i pratećih dokumenata možete naći na veb stranicamama o IPARD-u u Srbiji i Direkcije za agrarna plaćanja (samo na srpskom).

Da biste se prijavili na ovaj poziv, koristite ovaj link (samo na srpskom)

Last updated: 30. Jun 2022. 10:36