IPARD - Program pomoći u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja


Iako IPARD ne pripada direktno programima EU, kao svi dole navedeni programi, važno je istaći pomoć Evropske unije Srbiji u njenom nastojanju da se uskladi sa poljoprivredom kao jednom od najvažnijih politika EU.

Poljoprivreda u Srbiji dobila je više od 150 miliona evra od 2007. do 2014. godine. Za period 2014.-2020. IPARD (program pretpristupne pomoći u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja) je vodeći program EU za poljoprivredu koji Srbiji donira 175 miliona evra dopunjeno sa dodatnih 55 miliona evra nacionalnog sufinansiranja. Primaoci ovog ukupnog iznosa od 230 miliona evra su direktno poljoprivrednici.


Šta podržava? Srbija je odlučila da sprovede sledećih šest mera u okviru programa IPARD:

  • mera 1 - „Ulaganja u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava“ pomaže farmama da ulažu u zgrade ili tehnologije;
  • mera 3 - „Ulaganja u fizičku imovinu koja se tiču prerade i stavljanja u promet poljoprivrednih i ribarskih proizvoda“ obuhvata projekte u kompanijama za preradu hrane radi ispunjavanja EU bezbednosnih i ekoloških standarda;
  • mera 4 - „Ekološki orjentisana i organska poljoprivreda“;
  • mera 5 - „Implementacija lokalnih razvojnih strategija - LEADER pristup“ finansira lokalne akcione grupe koje sprovode strategije lokalnog razvoja;
  • mera 7 - „Diverzifikacija poljoprivrede i razvoj poslovanja“ namenjena za ruralna preduzeća i porodice na poljoprivrednim gazdinstvima koje žele da razviju ne-poljoprivredne aktivnosti;
  • mera 9 - „Tehnička pomoć“ podržava obuku, analize, praćenje programa, izgradnju kapaciteta i pripremu lokalnih akcionih grupa.

IPARD III (2021-2027), novi ciklus finansiranja, je u pripremi i kada bude pokrenut, obezbediće dodatna sredstva za srpske poljoprivrednike – 377 miliona evra (288 miliona evra doprinosa EU).

Ko može da se prijavi? Nosioci poljoprivrednog gazdinstva; poljoprivrednici, preduzetnici, privredna društva, zemljoradničke zadruge upisane u Registar poljoprivrednih gazdinstava koji imaju aktivni status tamo gde nije pokrenut postupak stečaja ili likvidacije, a računi kod komercijalnih banaka nisu blokirani duže od 30 dana, u periodu od 12 meseci pre podnošenje zahteva.

Uslove finansiranja pogledajte ovdeMogućnosti

Trentno nema otvorenih prilika
Last updated: 13. Jun 2024. 11:41