Projekti iz energetike

Paket će obuhvatiti i investicije u diversifikaciju snabdevanja energijom, porast obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti. Takođe će promovisati prelazak na čistu energiju u regionu i smanjiti zavisnost od ruskih fosilnih goriva. Srbija će imati koristi od ove tranše sredstava EU koja se ogleda u vidu novog vetroparka u Kostolcu i rekonstrukcije hidroelektrane Vlasina.

Transbalkanski elektroenergetski koridor – zajednički projekat nemačkog KfW-a, EU i Vlade Srbije – povezaće Srbiju sa Italijom i obezbediti novu, stabilniju i efikasniju mrežu sa zelenijim energetskim resursima.

Novi gasni interkonektor sa Bugarskom pomoći će diversifikaciju energetskih izvora za Srbiju, koju će učiniti manje zavisnom od ruskog gasa.

EU trenutno unapređuje energetsku efikasnost nekoliko bolnica u Beogradu, uključujući najveću bolnicu – VMA. EU je do sada obezbedila bespovratna sredstva za mere energetske efikasnosti u 200 zgrada u Srbiji, od vrtića i škola do drugih velikih bolnica i zgrada državnih institucija. 

Podrška EU Srbiji u oblasti energetike od 2000. iznosi preko milijardu evra. Postoji veliki broj vodećih projekata koji su ili već u toku ili se predviđa da će uskoro otpočeti.

Last updated: 13. Jun 2024. 11:41