Fond Zeleno za rast

Fond Zeleno za rast (Green for Growth Fund - GGF)  je specijalizovani fond za unapređenje energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije u jugoistočnoj Evropi, uključujući Tursku, kao i u obližnjem susedskom regionu, te na Bliskom Istoku i Severnoj Africi. Pokrenut od strane Evropske investicione banke i KfV razvojne banke,

GGF je inovativno javno-privatno partnerstvo osnovano radi smanjenja potrošnje energije i emisije CO2. GGF pruža refinansiranje lokalnim komercijalnim bankama, nebankarskim finansijskim institucijama kao što su mikrofinansijske institucije i lizing kompanije i ostalim odabranim finansijskim institucijama pružajući kredite domaćinstvima, preduzećima, opštinama i javnom sektoru za mere energetske efikasnosti ili projekte obnovljivih izvora energije.

Takođe nudi direktno finansiranje kompanijama za pružanje energetskih usluga, kompanijama ili projektima iz obnovljivih izvora energije i uslugama energetske efikasnosti i dobavljačima koji se bave ciljevima uštede i emisije energije.

Iznos odobrenih investicija od osnivanja u decembru 2009. godine: 1,059 miliona EUR. U Srbiji je od 2009. godine 195,4 miliona evra pod-zajma sufinansirano od strane GGF-a, među projektima su i najveće vetroelektrane u Srbiji Čibuk 1 i Alibunar, finansiranje kredita za poljoprivredni sektor i energetski efikasno stanovanje itd.

Pročitajte više o projektima GGF u Srbiji ovde

Uspešne priče GGF-a: Podrška uštedi energije u Srbiji
Last updated: 13. Jun 2024. 11:41