Kultura

O sektoru

Očuvanje zajedničkog kulturnog nasleđa Evrope, podrška i promocija umetnosti i kreativnih industrija u Evropi nalaze se među ciljevima Evropske unije. Konkretne inicijative, poput Evropske godine kulturnog nasleđa, posvećene su tome da se svim građanima omogući pristup ovoj živopisnoj i raznolikoj kulturi. Osim toga, EU prepoznaje kulturu i zbog njenog šireg socioekonomskog značaja, koji zauzvrat doprinosi koheziji, inkluziji i blagostanju naših društava i zajednica.


Zaštita i promocija kulturnog nasleđa sastavni su deo misije EU u Srbiji. EU prepoznaje značaj koji srpsko kulturno nasleđe ima za Evropu i svet. Obnova Golubačke tvrđave, Franjevačkog samostana u Baču, Pirotskog Grada, sinagoge u Subotici, koja datira iz 1902, izgradnja Centra za posetioce u Lepenskom viru, rekonstrukcija Botaničke bašte „Jevremovac”, u Beogradu, obnova Narodnog pozorišta u Beogradu – neki su od najvažnijih projekata koje je EU finansirala u Srbiji. Studija konzervacije sela Gostuša, nadomak Pirota, 2016. godine dobila je nagradu EU „Evropa nostra” za kulturno nasleđe. Osim toga, konzervacija tvrđave u Baču, Paviljon „Knjaz Miloš”, iz 1907. godine, u Bukovičkoj banji, i projekat „Istraživanje i katalogizacija Državne umetničke kolekcije” bili su laureati nagrade EU „Evropa nostra” za kulturno nasleđe za 2018. Naš cilj je da podstaknemo i osnažimo što veći broj ljudi da se uključi u aktivnosti zaštite, upravljanja i pravilne upotrebe kulturnog nasleđa, kao i da osnažimo osećaj pripadanja zajedničkom evropskom prostoru.

Kreiranje i promocija kulture u današnjem interaktivnom i globalizovanom svetu idu ruku pod ruku sa medijima i digitalnim tehnologijama. Programom „Kreativna Evropa” EU podržava evropsku kinematografiju, umetnost i kreativne industrije sa ciljem otvaranja radnih mesta i podsticanja rasta, kao i radi kreiranja novih međunarodnih prilika, tržišta i publike. Republika Srbija učestvuje u ovom programu od 2014. godine. „Kreativna Evropa” je vodeći program Evropske unije u sektoru kulture i audio-vizuelne delatnosti. Desk Kreativna Evropa Srbija organizacijama, udruženjima, kompanijama i mrežama iz Srbije pruža podršku prilikom apliciranja za učešće u programu. Desk čine dve kancelarije: MEDIA desk Srbija, uspostavljen u okviru Filmskog centra Srbije, i Kultura desk Srbija, koji je otvoren u sklopu Ministarstva kulture i informisanja. U okviru Kultura deska, kancelarija u Novom Sadu Antena sprovodi potprogram „Kultura u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini”.

Od 2014. godine kompanije i organizacije iz Srbije povukle su oko 12 miliona evra bespovratnih sredstava kroz različite pozive u okviru programa „Kreativna Evropa” (8,5 miliona evra kroz potprogram KULTURA i 3,6 miliona evra kroz potprogram MEDIA). Do sada je 146 organizacija iz Srbije učestvovalo u 305 projekata programa „Kreativna Evropa” 2014 2020, ostvareno je 675 partnerstava sa organizacijama iz EU i jugoistočne Evrope, sa najvećim brojem partnera iz Francuske, Nemačke, Slovenije, Španije i Italije. Pored toga, 20 srpskih izdavačkih kuća učestvovalo je u 34 projekta koja su podržala književne prevode, čiji je rezultat bilo 317 prevoda beletristike.

Takođe, 43 organizacije iz Srbije realizovale su 153 projekta u okviru potprograma „Kreativne Evrope” MEDIA; kroz „Kreativna Evropa” MEDIA razvijena su 23 filma – jedan animirani projekat, devet dokumentarnih filmova, poput filma „Bez” (r. Luka Papić), kome je dodeljena Gran pri nagrada Beldoks festivala 2022. godine, i 13 igranih filmova, poput filma „Otac” (r. Srdan Golubović). Kroz program „Kreativna Evropa” 2014 2020. 12 projekata je bilo usmereno na podršku filmskim festivalima u Srbiji, podržan je razvoj 23 pojedinačna projekta sa 715 hiljada evra, tri grupna projekta sa 398 hiljada evra, podržana je jedna video-igrica sa 50 hiljada evra i jedan TV program sa 50 hiljada evra. 

Republika Srbija je zvanično pristupila novom programu „Kreativna Evropa” 2021-2027. „Kreativna Evropa” 2021-2027. uložiće 2,44 milijarde evra u projekte i inicijative u sektoru kulture. Budžet je povećan za 50 odsto u odnosu na ciklus „Kreativne Evrope” 2014-2020.

Svake godine dva evropska grada dobijaju titulu Evropske prestonice kulture, što daje dodatni podsticaj lokalnoj ekonomiji i stavlja akcenat na lokalne umetnike i jedinstveno kulturno blago grada. Novi Sad je poneo ovu titulu 2022. godine. Ovo je jedinstvena platforma za razvoj kulture i kulturnih potencijala gradova, koja će podstaći kulturnu vitalnost Novog Sada i omogućiti njegovu urbanu regeneraciju, dok će istovremeno promovisati njegov međunarodni ugled i turističku ponudu.

EU uspostavlja partnerstva i sa filmskim festivalima, kulturnim izložbama, koncertima, konferencijama, umetničkim nagradama, te nagradama širom Evrope tokom čitave godine. Mnogi festivali i kulturni događaji u Srbiji, poput Festa, Bitefa, ArtLink-a, Nishville-a, Evropa Nostra Srbija Heroji nasleđa, promovišu vrednosti EU u Srbiji. Srbija svake godine, u saradnji sa drugim evropskim državama, obeležava Dane evropskog nasleđa, kulturni događaj koji okuplja najveći broj učesnika u Evropi. Savet Evrope je ovu inicijativu pokrenuo 1985, a ona se od 1999. organizuje kao zajednička aktivnost sa Evropskom unijom.

Lista ključnih lokalnih partnera/organizacija

  • Ministarstvo za evropske integracije
  • Ministarstvo finansija
  • Ministarstvo kulture i informisanja
  • Minstarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

Zaštita i promocija kulturnog nasleđa, kao i podrška kreativnim industrijama, sastavni su deo misije EU u Srbiji. EU prepoznaje značaj koji srpsko kulturno nasleđe ima za Evropu i svet. Obnova Golubačke tvrđave, Franjevačkog samostana u Baču, Pirotskog Grada, sinagoge u Subotici, koja datira iz 1902, izgradnja Centra za posetioce u Lepenskom viru, rekonstrukcija Botaničke bašte „Jevremovac”, u Beogradu, obnova Narodnog pozorišta u Beogradu – neki su od najvažnijih projekata koje je EU finansirala u Srbiji. Studija konzervacije sela Gostuša, nadomak Pirota, 2016. godine dobila je nagradu EU „Evropa nostra” za kulturno nasleđe. Osim toga, konzervacija tvrđave u Baču, Paviljon „Knjaz Miloš”, iz 1907. godine, u Bukovičkoj banji, i projekat „Istraživanje i katalogizacija Državne umetničke kolekcije” bili su laureati nagrade EU „Evropa nostra” za kulturno nasleđe za 2018. godinu.

Republika Srbija učestvuje u programu „Kreativna Evropa” od 2014. Desk Kreativna Evropa Srbija čine dve kancelarije: MEDIA desk Srbija, uspostavljen u okviru Filmskog centra Srbije, i Kultura desk Srbija, koji se nalazi u sklopu Ministarstva za kulturu i informisanje. U okviru Kultura deska, kancelarija u Novom Sadu Antena sprovodi potprogram „Kultura u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini”. Od 2016, srpske kompanije i organizacije su povukle preko 3,6 miliona evra kroz različite konkurse potprograma MEDIA. Od 2014, kompanije i organizacije iz Srbije su povukle 8,5 miliona evra kroz različite konkurse u okviru potprograma „Kultura”.

Svake godine dva evropska grada dobijaju titulu Evropske prestonice kulture, što daje dodatni podsticaj lokalnoj ekonomiji i stavlja akcenat na lokalne umetnike i jedinstveno kulturno blago grada. Novi Sad će poneti ovu titulu 2022. godine. Ovo je jedinstvena platforma za razvoj kulture i kulturnih potencijala gradova, koja će podstaći kulturnu vitalnost Novog Sada i omogućiti njegovu urbanu regeneraciju, dok će istovremeno promovisati njegov međunarodni ugled i turističku ponudu.

Podrška Evropske unije se sprovodi u saradnji sa Vladom Srbije. Evropska unija je najveći donator u Srbiji i do sada je donirala više od svih ostalih međunarodnih donatora zajedno.

Last updated: 19. April 2024. 13:26