Dobra mašina preduslov za kvalitetnu ALU i PVC stolariju

Koliko je važno imati jasan cilj pred sobom i prepoznati pravu šansu za razvoj sopstvenog biznisa ispričao nam je Predrag Stamenković, preduzetnik iz Negotina, koji se bavi proizvodnjom ALU i PVC stolarije i izradom metalnih ograda. Stamenković Pro Negotin jedno je od preduzeća širom Srbije koje je uz podršku Evropske unije kroz program EU PRO dobilo priliku da usavrši kvalitet proizvodnje i udvostruči broj zadovoljnih klijenata.

Preduzeće Stamenković Pro iz Negotina se od 2017. godine bavi proizvodnjom i ugradnjom metalne i PVC stolarije. Preduzeće u svom proizvodnom programu obuhvata aluminijumsku stolariju, PVC stolariju, kao i aluminijumske i metalne ograde koje se izrađuju prema potrebama i željama kupaca.

Pre osnivanja vlastitog preduzeća, Predrag je dugo godina učio zanat kako se proizvodi i ugrađuje PVC i ALU stolarija. Vremenom je uvideo da njegovo znanje i umeće prevazilaze njegove tadašnje poslovne prilike i tako je došao na ideju da bi mogao i sam da pokrene sopstveni biznis. „Kupovao sam malo po malo, samo najosnovniji alat koji mi je bio neophodan za rad. Počeo sam od nule, ali mi je bilo važno da se osmelim i da od nečeg krenem“, priseća se Predrag teških početaka svog poslovanja. Izrada je išla sporo, jer je u početku bio ograničen količinom i vrstom alata a interesovanje klijenata i potražnja njegovih usluga je sve više rasla. U tom momentu Predrag shvata da mora da uloži dodatna sredstva kako bi posao mogao dalje da se razvija. Nažalost, uprkos marljivom radu i štednji, ta sredstva Predrag nije uspevao samostalno da obezbedi. Ali, kada se cilj jasno zacrta, uvek se nađe mogućnost da se on i ostvari.  

„Jednog dana, po povratku sa posla, supruga mi je rekla kako je na internetu videla EU PRO javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za privrednike i da bi trebalo da probamo da se prijavimo. Do tada nikada nismo aplicirali za subvencije i nismo mnogo nade polagali u tu vrstu konkursa. Odlučili smo da pokušamo i tada se konačno ostvario naš dugogodišnji san“, sa ushićenjem nam priča Predrag i nastavlja: „Pre donacije sam radio na jednoglavoj mašini za sečenje koja nije bila precizna, pa je samim tim proizvodnja bila dosta spora i komplikovana. Uz pomoć EU donacije, dobili smo mogućnost da kupimo novu dvoglavu mašinu za sečenje aluminijuma, koja nam je omogućila bržu izradu, ali i bolji kvalitet proizvodnje. Konačno je biznis mogao da raste, tako da sam zaposlio još jednog radnika. Posao se konačno razgranao i ja sam stvarno prezadovoljan“, zaključuje Predrag.

U narednim godinama, preduzeće Stamenković Pro Negotin planira da i dalje ulaže u razvoj proizvodnje, uz proširenje proizvodnog pogona i dodatno zapošljavanje novih radnih kadrova. „EU donacija je omogućila razvoj mog biznisa na pravi način. Sada možemo da prihvatimo i veći broj klijenata, a da ne strahujemo za kvalitet isporučenog proizvoda ili brzinu naše usluge. Dokaz kako radimo su naši klijenti koji nas sada preporučuju širom Negotina“, iskreno nam govori Predrag. 

U skladu sa društveno odgovornim aktivnostima, koje su obavezni deo sprovođenja ovog projekta, preduzeće Stamenković Pro Negotin je do sada doniralo sredstva lokalnoj osnovnoj školi „Branko Radičević“. „Presrećan sam što smo zajedničkim snagama uspeli da unapredimo uslove školovanja za naše osnovce i da deca sada uče u školskim prostorijama koje su opremljene novim PVC prozorima, komarnicima i policama. Sada stvarno nema zime za naše osnovce“, zaključuje Predrag Stamenković iz Negotina.

Pored ovog preduzeća, više od 200 malih biznisa u regionima Šumadije i Zapadne Srbije, Južne i Istočne Srbije je dobilo EU finansijska sredstva kroz program EU PRO, a sve u cilju unapređenja proizvodnje i otvaranja novih radnih. Na ovaj način je Evropska unija, u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije Republike Srbije, obezbedila više od 4,3 miliona evra podrške preduzećima širom Srbije.

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Last updated: 10. April 2021. 21:50