Dodeljene nagrade foto-konkursa „Natura 2000 u kadru“

Levente Sekereš (Levente Szekeres) pobednik je nagradnog foto-takmičenja „Natura 2000 u kadru“ sa fotografijom „Hranjenje“. Drugu nagradu osvojila je Violeta Milutinović fotografijom „Prkos“, dok je treća nagrada otišla u ruke Anice Župunski za fotografiju „Tiski cvet“. Svečana dodela nagrada održana je onlajn na Facebook stranici EU Info Centra u četvrtak, 17. decembra.

Više od 1.500 fotografija pristiglo je od 14. septembra do 27. novembra tokom trajanja takmičenja koje su zajednički organizovali projekat „EU za Naturu 2000 u Srbiji“ i Energetski portal. Glavne nagrade koje su dodeljene dobitnicima su: 1. nagrada – 60.000 dinara, 2. nagrada – 45.000 dinara, 3. nagrada -35.000 dinara.

Fotografi amateri i profesionalci učestvovali su u ovom nadmetanju i pokazali izuzetnu veštinu da ovekoveče interesantne trenutke u prirodi.

Cilj foto-konkursa bio je da se poveže važnost očuvanja biodiverziteta sa raznolikostima prirodnih pejzaža u Srbiji i da se posebno naglase vrste koje će biti deo buduće mreže Natura 2000 u Srbiji. Takođe, jedan od ciljeva foto-konkursa bio je da se široj javnosti pokažu prirodne lepote Srbije, a građani motivišu i podsete na važnost očuvanja okoline i opstanka raznovrsnog biljnog i životinjskog sveta.

„Drago mi je što smo dobili mnogo odličnih fotografija i odabrali tri najbolje koje u ovom vremenu teškoća i izolacije prikazuju život i pokret, nešto što je blisko našim srcima i što nam nedostaje“, rekao je menadžer projekta u Delegaciji EU u Srbiji zadužen za životnu sredinu i klimatske promene Antoan Avinjon.

Žiri koji je radio u sastavu: Vođa projekta EU za Naturu 2000 u Srbiji Ana Injigo, menadžer projekta u Delegaciji EU zadužen za životnu sredinu i klimatske promene Antoan Avinjon, Nacionalni koordinator projekta iz Ministarstva zaštite životne sredine – sektor za očuvanje prirode i klimatske promene Snežana Prokić, fotograf Bojan Džodan, multimedijalna umetnica Mina Radović i glavna urednica Energetskog portala Nevena Đukić tokom 11 nedelja takmičenja odabrao je 34 fotografije kao finaliste.

„Foto-takmičenje je važna aktivnost projekta „EU za Naturu 2000 u Srbiji“ i veoma mi je drago da se mnogo učesnika odazvalo i da smo dobili veliki broj fantastičnih fotografije iz prirode“ rekla je članica žirija, menadžerka projekta u Ministarstvu zaštite životne sredine-sektor za  očuvanje prirode i klimatske promene, Snežana Prokić.

Mreža Natura 2000 je međunarodna ekološka mreža zaštićenih područja koja su svrstana u dve kategorije shodno Direktivi o staništima i Direktivi o pticama. Projekat podržava Ministarstvo zaštite životne sredine da uspostavi prvu

listu potencijalnih lokacija u Srbiji koje će biti deo evropske mreže Natura 2000.

Zbog specifične epidemiološke situacije, izložba najuspešnijih fotografija je odložena i biće održana kada se za to steknu uslovi, najverovatnije tokom proleća 2021. godine. 

Last updated: 18. April 2024. 16:29