Domaće radinosti su ponovo u modi

Žene u ruralnim područjima susreću se sa mnogim izazovima, poput nedostatka prilika i mogućnosti za lično usavršavanje i napredovanje, kao i sa poteškoćama pri zapošljavanju. Sa ciljem da se doprinese jačanju socijalne kohezije i inkluzije u opštini Bor kroz ekonomsko osnaživanje nezaposlenih žena iz ruralnih područja, udruženje građana Pokret za razvoj Istočne Srbije „Vilaž” (Village), sprovelo je uz podršku Evopske unije (EU) preko programa EU PRO, projekat „Edukacijom do emancipacije“ kako bi doprineli unapređenju društveno-ekonomskog položaja žena ali i razvoju seoskog turizma.

Biserka Janošević iz sela Šarbanovac kod Bora za sebe voli da kaže da je po zanimanju domaćica jer tako ima priliku da se bavi onim što zaista voli. „Oduvek me je zanimalo lekovito bilje. Volim da ga skupljam, pa ponekad ako je nekome potrebno i prodajem. Pored lekovitog bilja, sa zadovoljstvom pripremam tradicionalna jela“, govori Biserka. Kulinarske sposobnosti kao i poznavanje lekovitog bilja vodilo je Biserku do mnogih festivala i televizijskih gostovanja. Međutim, da bi lakše učestvovala na raziličitim događajima bilo je potrebno da bude članica nekog udruženja. Tako se i rodila ideja o udruženju „Šarbanovački kotlić“. 

„Godinama unazad spremam tradicionalna stara jela koja nisu toliko poznata, poput jela od blitve, spanaća, zelja, vranjskih palačinki i slično. Kako bi mogla da izlažem svoje kulinarsko umeće, bilo je potrebno da osnujem udruženje. Nisam znala koji su koraci, a baš u to neko vreme sam čula za edukativne radionice udruženja „Vilaž“ iz Bora. Tu sam imala priliku da naučim kako da registrujemo udruženje, koje su nam poreske obaveze i kako da obezbedimo ekonomsku stabilnost i održivost“, objašnjava Biserka. 

Udruženje koje je Biserka pokrenula okuplja žene iz Šarbanovca i borskih sela i promoviše tradicionalnu hranu Timočkog kraja kako bi se od zaborava sačuvala stara jela a umeće njihove pripreme prenelo na mlađe generacije. Osam članica koliko ih Udruženje za sada broji, pored pripreme tradicionalnih jela,bave se ručnom izradom suvenira, izradom pletenih torbica i sakupljanjem lekovitog bilja. Udruženje građana „Vilaž“ osnovano je sa ciljem da pomogne razvoj ruralnih područja u Boru i doprinese povećanju zaposlenosti. Podrška nezaposlenim ženama u ovom kraju, bio je povod da udruženje konkuriše za bespovratna sredstva Evopske unije koja su obezbeđena preko programa EU PRO. „Naš kraj je pun prirodnih bogatstava i žene u ovom kraju se bave različitim rukotvorinama. Ali sa druge strane postoji određeni strah kao i neinformisanost kako da svoj proizvod prodaju. Tako je i nastala ideja da upravo žene iz ruralnih područja edukujemo i pokažemo im kako svoje veštine mogu da unaprede“, objašnjava Vukosav Antonijević predsednik Uravnog odbora udruženja „Vilaž“. „Zahvaljujući donaciji Evropske unije organizovali smo niz različitih radionica od toga kako da registruju turističko domaćinstvo, radionice o proizvodnji i plasmanu suvenira i domaće radinosti, osnovne obuke iz informacionih tehnologija, kao i radionice o sakupljanju i obradi lekovitog bilja.“ Biserki su upravo ove radionice bile podsticaj da pokrene svoje udruženje, ali i da nauči mnoge veštine koje su joj pomogle da unapredi znanje. „Iako znam dosta o lekovitom bilju, značilo mi je da od stručnjaka čujem sve savete o prikupljanju, sušenju i pakovanju lekovitog bilja. Radionica za suvenire mi je bila dosta zanimljiva i podstakla me je da krenem sa izradom torbica i ukrasa koji su se nekada davno koristile,“ kaže Biserka i navodi da pored znanja koje je stekla, upoznala je i nove prijatelje: „Bilo je mnogo smeha i druženja. Nažalost, mi nemamo puno prilika da učestvujemo ovakvim aktivnostima  i zaista znači kada neko pokaže da brine o vama i da želi da vam pomogne.“ 

Ukupno je 37 žena učestvovalo na radionicama „Edukacijom do emancipacije“, a nakon toga su mnoge krenule u realizaciju svojih ideja. „Sedam žena su nakon završenih radionica predstavile svoje suvenire na sajmu etno hrane u Zlotu, jedna polaznica je potpisala ugovor sa turističkom organizacijom u Boru gde prodaje svoje suvenire, a osnovano je udruženje „Šarbanovački kotlić. Zaista smo uradili jednu veliku stvar i srce mi je puno kada vidim koliko su nekada i mali koraci dovoljni da nekome promenite i ulepšate život,“ zaključuje Vukosav.

Pored projekta koji je sprovelo udruženje Vilaž iz Bora, Evropska unija u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije podržala je u okviru sektora za socijalnu inkluziju i koheziju razvojnog programa EU PRO, još 20 projekata sa ciljem da se doprinese smanjenju neravnopravnosti i diskriminacije, unapređenju međuetničkog razumevanja i obezbeđivanja jednakih mogućnosti za sve pripadnice i pripadnike lokalnih zajednica.

Evropska unija kroz aktivnosti programa EU PRO doprinosi ravnomernom društveno-ekonomskom razvoju Srbije sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i Zapadne Srbije i Regionu Južne i Istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi UNOPS.

Last updated: 28. Mart 2024. 02:32