EU preko programa EU PRO doprinela boljim uslovima života stanovništva u 99 lokalnih samoupravama

Otvaranje preko 1.700 novih radnih mesta, doprinos privlačenju novih investicija u vrednosti od 30 miliona evra, kao i bolji kvalitet života za više od 162.000 ljudi koji sada imaju unapređen pristup komunalnim, zdravstvenim i socijalnim uslugama, i obrazovanju, samo su neki od rezultata koje je tokom tri godine rada razvojni program EU PRO ostvario u saradnji sa 99 lokalnih samouprava uz finansijsku podršku Evropske unije (EU).

„Uspeli smo kroz EU PRO program da unapredimo poslovni ambijent u lokalnim samoupravama, preduzetništvo i inovacije kao i dostupnost kulturnih i drugih sadržaja i tako doveli do jednog od najvažnijih ciljeva evropskih integracija a to jeste smanjenje teritorijalnih nejednakosti ali i smanjenje migracije iz sela u gradove”, rekla je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

„EU PRO program je jedan od važnijih projekata koji pokazuje sinergiju ciljeva i dobrih rezulatata Vlade Srbije i Evropske unije kao najvećeg donatora”, izjavila je ministar Joksimović. Ministar je dodao da su projekti EU PRO konkretna podrška Evopske unije koji su ujedno pokazali da svi mi kao društvo, lokalne samouprave ali i pojedinci, nevladin i poslovni sektor koristimo mogućnosti koje su na raspologanju ali i da tako jačamo kapacitete.

„Sa ovim programom mi smo se pomerili iz Beograda i koridora 10 i kao što jeste cilj evropskih integracija otišli mnogo dalje do 99 lokalnih samouprava ”, rekao je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrizi navodeći već vidljiv pozitivan doprinos 341 projekta koji je EU PRO sproveo u oblasti unapređenja konkurentnosti preduzeća, povoljnog poslovnog okruženja infrastrukture i socijalne inkluzije. Fabrici je naveo da su 203 preduzeća koja su podržana preko programa otvorila 582 radna mesta od čega skoro polovina čine žene, dok je sa lokalnim samoupravama sprovredeno 95 projekata koji su doprineli unapređenju lokalne privrede. Jedan deo sredstava EU PRO pje reusmerio na nabavku hitne medicinske i nemedicinske opreme potrebne u borbi protiv širenja koronavirusa.

„EU PRO je postigao vidljive rezultate i doprineo društvenom i ekonomskom razvoju Srbije stvarajući uslove za nove investicije i radna mesta, unapređujući socijalnu infrastrukturu i inkluziju stvarajući tako sinergiju i jednake prilike čime je ispunio mandat UNOPS-a da pomogne ljudima da žive bolje”, rekla je Mikela Telatin, direktorka Kancelarije UNOPS-a  u Srbiji koja je sprovela EU PRO program i koja već više od decenije sarađuje sa Ministarstvom za evropske integracije i Delegacijom Evropske unije na realiazaciji programa usmerenih na lokalni razvoj.

Tokom obeležavanja završetka programa otvoren je virtuelni sajam projekata „U korak sa Evropom" https://euprosajamprojekata.rs/login koji će tokom naredna dva dana biti otvoren za sve zainteresovane da saznaju  više o razvojnim projektima koje podržava EU i najboljim praksama u njihovom sprovođenju.

Takođe svečano su proglašeni i pobednici EU PRO medijskog takmičenja na temu podrške EU lokalnom i regionalnom razvoju, koji je EU PRO organizovao u partnerstvu sa Ministarstvom za evropske integracije i Delegacijom Evropske unije. Na osnovu glasova stručnog žirija u sastavu Radojka Nikolić, urednica Ekonometra i Magazina Biznis, Ljubica Gojgić, urednica i voditeljka emisije Pravi ugao na RTV Vojvodina i Miša Stoiljković, urednik i voditelj jutarnjeg programa, Radio Beograda i samih takmičara, nagrada u kategoriji najbolji prilog samostalnog elektronskog izdanja pripala je Enesu Radetincu, uredniku novopazarskog portala A1 dok je nagrada za najbolji televizijski prilog dodeljena dvema medijskim kućama koje su osvojile isti broj poena stručnog žirija i takmičara - Radio Televiziji Novi Pazar i novinaru Aleksandru Nićiforoviću i TV Centru Svilajnac za prilog Predraga Todorovića. Nagrada za najbolji radijski prilog dodeljena je Radiju Sto Plus iz Novog Pazara i novinarki Ameli Bajrović dok je najbolja autorka - Biljana Kuzmanović, urednica portala Užička republika press.

Specijalna nagrada Ministarstva za evropske integracije pripala je Medijskom istraživačkom centru iz Niša za priču Milice Milojević Kostić dok je Delegacija Evropske unije u Srbiji specijalnu nagradu dodelila TV Galaksiji 32 iz Čačka i novinarki Mileni Petrović. U kategoriji set medijskih priča pobedio je Regionalni internet portal E-Braničevo iz Požarevca i novinarke Ana Grujić i Tijana Sotirov. Rezultati takmičenja su dostupni na internet stranici EU PRO-a.

Aktivnosti EU PRO programa, koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: regionu Šumadije i Zapadne Srbije i regionu Južne i Istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Last updated: 28. Mart 2024. 16:30