Održane obuke za vaspitače – „Inspirativna sredina za integrisano učenje“

Vaspitači iz predškolskih ustanova Kolibri iz Bača, "Radost" iz Čoke, "Poletarac" iz Koceljeve, "Poletarac" iz Batočine, Lasta iz Golupca, 14. oktobar iz Malog Crnića i Lane iz Kučeva, učestvovali su u obukama „Inspirativna sredina za integrisano učenje”, koje su nakon duže pauze usled epidemije COVID-19, održane 22. i 23. avgusta 2020. u lokalnim samoupravama u kojima se nalaze PU, uz poštovanje svih naloženih mera zaštite svih učesnika.

Cilj ovih obuka je jačanje kapaciteta vaspitača za razvijanje kvalitetnog inkluzivnog programa zasnovanog na savremenim pedagoškim koncepcijama u skladu sa koncepcijom Osnova programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja Godine uzleta. Obuka je akreditovana rešenjem ministra i nalazi se na Listi programa od javnog interesa.

Osnove promovišu programe koji nastaju kroz zajedničko učestvovanje, u prostoru koji je inspirativan i provokativan za dete i gde ono može slobodno da istražuje, da se igra, da promišlja, da sarađuje sa drugima, isprobava i upoznaje svet oko sebe.

 Integrisan pristup učenju i razvoju se zasniva  na  povezanom iskustvu onoga što dete čini i doživljava u situacijama koje su mu smislene i koje povezuje smisao, a ne kroz izdvojene sadržaje i pojedinačne aktivnosti vezane za pojedinačne obrazovne oblasti ili aspekte razvoja. (Godine uzleta)

Obuke su održane na osnovu dobijenih saglasnosti Zavoda za javno zdravlje, svake pojedinačne opštine, kao i opštinskih kriznih štabova za vanredne situacije.

Dinamika realizacije obuka u narednom periodu, poput ovih koji su održane, odvijaće se u skladu sa  prethodno dobijenim mišljenjem lokalnih Zavoda za javno zdravlje i opštinskih kriznih štabova za vanredne situacije.

Predviđeno je da 1500 vaspitača iz 50 predškolskih ustanova koje su uključene u SUPER projekat prođe kroz plan ovih obuka u čijim vrtićima boravi oko 10 hiljada dece.

Last updated: 26. April 2024. 13:43