Pobednički golovi za mladog bravara iz Ljubovije

Da stari zanati nisu pred izumiranjem, da ih je moguće prilagoditi modernim tržišnim uslovima i pretvoriti ih u uspešan biznis otkrio nam je Dragan Nikolić, mladi preduzetnik iz Ljubovije, koji se bavi proizvodnjom metalnih proizvoda. Njegova zanatsko-bravarska radnja Opiljak jedno je od brojnih preduzeća širom Srbije koje je uz finansijsku podršku Evropske unije dobilo priliku da usavrši proizvodni proces i da udvostruči broj zadovoljnih kupaca.

Dvadesetosmogodišnji Dragan je po struci rukovodilac građevinskih mašina, ali ljubav prema bravarskom zanatu se kod njega razvila još u detinjstvu. Dragan je kao dete sate i sate provodio sa svojim ocem – poznatim bravarom iz Ljubovije – u maloj porodičnoj radionici, otkrivajući razne  majstorske tajne. Njegova želja da nastavi očevim stopama i da postane podjednako iskusan bravar, iz godine u godinu je rasla. „Posao sam nasledio od oca. Tu radionicu sam kasnije proširio, ali sam i razmišljao kako bih mogao da otvorim svoju firmu u kojoj ću raditi sa svojim drugarima“, priseća se Dragan početka svog biznisa. 

Dragan svoju zanatsko-bravarsku radnju Opiljak otvara 2016. godine i od tada se bavi proizvodnjom metalnih proizvoda - čelične konstrukcije, metalne stolarije ali i metalnog nameštaja u skladu sa željama i zahtevima klijenata. U međuvremenu dobija i priliku da se preseli u inostranstvo. Kako je oduvek bio vezan za Ljuboviju, ipak je prelomio da ostane u rodnom kraju, odlazeći u inostranstvo samo sezonski. 

„Imao sam priliku da radim u Švajcarskoj, gde se moj zet bavi sličnim poslom. Sezonski sam tamo radio kao ispomoć i tada sam uvideo da postoji prostor za unapređenje poslovanja. Od tada sam težio da nađem način da kupim mašinu koja će unaprediti i ubrzati proizvodnju“, priča nam Dragan i nastavlja: „Za javni poziv EU PRO saznajem 2019. godine i uz stručnu pomoć zaposlenih u Regionalnoj razvojnoj agenciji pravim biznis plan. Nisam ni slutio da će ovaj momenat biti presudan za dalji razvoj mog preduzeća i da će mi se ostvariti dugo željeni san. Zahvaljujući EU donaciji, dobio sam mogućnost da kupim novi zavarivački sto koji omogućuva serijsku izradu šablona, uz znatno bržu proizvodnju. Ranije sam morao prvo da iskrojim materijal, zatim da varim, pa tek onda farbam, a sada sve to ide duplo brže. Napokon, kao preduzeće, možemo da prihvatamo i zahtevnije poslove. U međuvremenu sam zaposlio svog prvog radnika, a ukoliko nastavimo ovako lepo da poslujemo, zaposliću bar još dvojicu.“

Opiljak je društveno-odgovorno preduzeće koje je podržao rekonstrukciju sigurnosne ograde i postavljanje zaštitnih mreža iza golova na stadionu Fudbalskog kluba „Drina“ u Ljuboviji. „Kao mali, tu sam trenirao fudbal i vidim da i danas ima dosta omladine i dece koja dolaze na stadion da se bave sportom i da gledaju utakmice. Ipak, stadion je vremenom počeo da stari i propada. Presrećan sam što sam baš ja mogao da svojim doprinosom dam novo svetlo stadionu gde sam postizao svoje prve golove. Sada nema više brige da će lopta završiti u dvorištu kod komšije“, veselo završava svoju priču Dragan Nikolić.

Pored ovog preduzeća, više od 200 malih biznisa u regionima Šumadije i Zapadne Srbije, Južne i Istočne Srbije je dobilo EU finansijska sredstva kroz program EU PRO, a sve u cilju unapređenja proizvodnje i otvaranja novih radnih. Na ovaj način je Evropska unija, u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije Republike Srbije, obezbedila skoro 4,3 miliona evra podrške preduzećima širom Srbije.

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi UNOPS.

Last updated: 28. Mart 2024. 02:32