Poglavlje 11: kako do šema pomoći za zdravije obroke u školama, uz sredstva EU

Nacrt nacionalnog programa mera podrške poboljšanju prehrambenih navika dece i omladine u sektoru voća i povrća, kao i pravilnika za primenu mera, izrađen je uz podršku PLAC III projekta.

U ovoj oblasti Pregovaračkog poglavlja 11, Uredba 1308/2013 (o uspostavljanju zajedničke organizacije tržišta poljoprivrednih proizvoda) reguliše šeme pomoći namenjene poboljšanju distribucije poljoprivrednih proizvoda i poboljšanju navika u ishrani dece. Šeme su namenjene deci koja redovno pohađaju jaslice, predškolske ustanove ili osnovne ili srednje obrazovne ustanove kojima upravljaju ili priznaju nadležni organi država članica.  Uredbom 2016/791 ona je izmenjena u vezi sa šemom pomoći za nabavku voća i povrća, banana i mleka u obrazovnim ustanovama. Delegirana uredba Komisije 2017/40 dopunjuje Uredbu o zajedničkoj organizaciji tržišta proljoprivrednih proizvoda u pogledu pomoći Unije za nabavku i distribuciju voća i povrća, prerađenog voća i povrća („školsko voće i povrće“). Kao rezultat toga, pomoć Unije može se dodeliti za nabavku školskog voća i povrća i školskog mleka, kao i za finansiranje pratećih obrazovnih mera i povezanih troškova. Uslov za svoje učešće u školskoj šemi jeste da država članica mora izraditi strategiju za implementaciju šeme na nacionalnom ili regionalnom nivou.

U Srbiji, Zakon o uređenju tržišta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda usvojen je u julu 2021. godine. Cilj Zakona je da stvori uslove za donošenje odabranih mera regulisanja tržišta i postepeno usklađivanje sa Uredbom 1308/2013. Srbija tek treba da uskladi svoje nacionalno zakonodavstvo sa šemom školskog voća i povrća koja je propisana Uredbom 2016/791 i Delegiranom uredbom Komisije.

PLAC III projekat podržao je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u čijoj je nadležnosti predlaganje zakona kojim se reguliše tržište za sve poljoprivredne proizvode. Projektna ekspertkinja Andreja Martonja Hitrec radila je na izradi nacionalne strategije (programa) za sprovođenje šeme pomoći za snabdevanje škola voćem, povrćem i svežim proizvodima sektora banane u skladu sa zahtevima Uredbe 1308/2013, kao i nacrta podzakonskog akta za primenu šeme.

Na radionici održanoj 24. oktobra u Beogradu, projektna ekspertkinja je predstavila Program školskog voća i povrća, koji predstavlja skup mera podrške poboljšanju prehrambenih navika dece i omladine u sektorima voća i povrća i prerađevina od istih. Martonja Hitrec je navela podatke Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr. Milan Jovanović Batut“ iz 2019. godine koji kažu da je svako drugo dete uzrasta od 5 do 14 godina u Srbiji konzumiralo voće i povrće svakodnevno, dok su ga ostala deca jela nedovoljno ili nikada. Program predviđa podeljenu nadležnost različitih ministarstava: Ministarstvo poljoprivrede odobrava podnosioca zahteva za podrškuza isporuku voća i povrća, dodeljuje podršku, vrši kontrolu podnosilaca zahteva. Ministarstvo zdravlja odobrava podnosioca zahteva za podršku za praćenje i evaluaciju u programu i potvrđuje listu prihvatljivih proizvoda, dok Ministarstvo prosvete potvrđuje spisak škola i broj učenika koji učestvuju u programu. Sva tri ministarstva zadužena su za podizanje svesti javnosti, rekla je ekspertkinja i prikazala primer sprovođenja programa u Hrvatskoj.

Program definiše i koji su troškovi prihvatljivi u okviru mera, kao i kriterijume za odabir proizvoda.  Pravilnik za sprovođenje programa, čiji je nacrt predstavila Martonja Hitrec, predviđa kao ciljnu grupu decu i omladinu u obdaništima, osnovnim i srednjim školama, koji bi dobijali obrok od 100 do 150 grama. Kao vreme sprovođenja planirane su dve školske godine – od 1. avgusta tekuće do 31. jula naredne godine godine. 


Last updated: 26. April 2024. 13:43