Poglavlje 15: predlog izmena Zakona o energetici, otvaranje tržišta za aktivne kupce

Predlog izmena Zakona o energetici kojim se omogućuje učešće građana na tržištu električne energije izrađen je uz podršku PLAC III projekta.

Projekat je pružio podršku Ministarstvu rudarstva i energetike u oblasti Pregovaračkog poglavlja 15 (Energetika), koje je Srbija otvorila u decembru 2021. godine kada je otvoren Klaster 4 čiji je to poglavlje deo. Zakon o energetici i podzakonski akti usklađeni su Uredbom 714/2009 o uslovima za pristup mreži za prekograničnu razemnu električne energije, dok je  Direktiva 2009/72/EC  o zajedničkim pravilima za tržište električne energije transponovana u nacionalno zakonodavstvo.

Aktuelna podrška PLAC III projekta odnosila se na transpoziciju nove Direktive 2019/944 o zajedničkim pravilima za unutrašnje tržište električne energije, usvojenom u junu 2019. godine, u okviru paketa izmena zakonodavstva nazvanom „Čista energije za sve Evropljane“. Direktiva utvrđuje zajednička pravila za proizvodnju, prenos, distribuciju, skladišta energije i dostavu električne energije, zajedno sa odredbama koje se odnose na zaštitu potrošača. Cilj je bio stvaranje integrisanog, konkurentnog, fleksibilnog, transparentnog i orijentisanog na potrošača tržišta električne energije u Evropskoj uniji.

Nacionalnim programom za usvajanje pravnih tekovina Evropske unije predviđeno je usvajanje zakona, uredbi i aministrativnih odredbi neophodnih za usklađivanje sa novom direktivom do 31. decembra 2023. godine.

Na radionici održanoj 18. oktobra u Beogradu, projektna ekspertkinja Ivona Štritof predstavila je rezultate rada na transpoziciji Direktive 2019/944. Ona je navela da je tokom liberalizacije tržišta električne energije u EU, 2007. godine došlo do otvaranja tržišta za sve kupce. Direktiva se transponira u nacionalno zakonodavstvo, ali države same određuju na koji način će postići njene ciljeve. U poglavlju koje se odnosi na osnaživanje i zaštitu potrošača uvedeni su, između ostalih, i pojmovi “aktivni kupac” i “energetske zajednice građana”. Kako je navela ekspertkinja, u središtu EU vizije energetske unije su građani, odnosno potrošači/krajnji kupci koji preuzimaju odgovornost za energetsku tranziciju i aktivno učestvuju na energetskom tržištu. Tako aktivni kupci preuzimaju veću brigu o vlastitoj potrošnji i učestvuju na elektroenergetskim tržištima prodajom viška energije ili pružajem pomoćnih usluga sistemu.

Štritof je predstavila predlog Izmena i dopuna Zakona o energetici, u koji su uvedeni pojmovi, prava i obaveze aktivnog kupca, energetske zajednice građana (kao dobrovoljno udruživanje u cilju razmene energije ili zajedničkog nastupa na tržištu), agregiranja (objedinjavanje potrošnje i/ili proizvodnje) i agregatora. Kada se radi o rešenjima za deljenje energije i raspodelu viška energije, ona je prenela iskustva Austrije i Španije, dok je iskustvo Hrvatske bilo primer podzakonskih akata u uređenju tržišta električne energije.

Radionici su prisustvovali predstavnici nadležnog Ministarstva, Agencije za energetiku, Elektroprivrede Srbije, Elektrodistibucije Srbije i Elektromreže Srbije. 


Last updated: 26. April 2024. 13:43