Poglavlje 15: transpozicija Uredbe o spremnosti na rizike u elektroenergetskom sektoru

Nacrt amandmana na Zakon o energetici i predlog podzakonskog akta kojima se reguliše sprečavanje krize sa električnom energijom izrađeni su u sklopu još jedne projektne aktivnosti u oblasti Pregovaračkog poglavlja 15 (Energetika).

Poglavlje 15 je deo Klastera 4, u kome je Srbija prema izveštaju Evropske komisije postigla ograničen napredak, uz izuzetak u oblasti energetike i klime, gde je stepen usaglašenosti sa pravnim tekovinama veći. U u poglavlju 15 napredak je označen kao dobar. Usvojeno je zakonodavstvo u oblasti energetike, Srbija je dostavila akcione planove o zalihama nafte i za razdvajanje aktivnosti u sektoru gasa. Kada se radi o električnoj energiji, kroz Zakon o energetici transponovana je Direktiva 2005/89/EC o merama za očuvanje bezbednosti dostave električne energije i infrastrukturnih ulaganja. Direktiva utvrđuje neophodne mere koje države članice moraju preduzeti kako bi se obezbedila sigurnost snabdevanja električnom energijom, ali su njene odredbe u velikoj meri zamenjene novim zakonodavstvom EU.

U julu 2019. godine usvojena je Uredba (EU) 941/2019 o spremnosti na rizike u elektroenergetskom sektoru, koja se bavi specifičnim pitanjem sprečavanja krize sa električnom energijom. Uredba takođe utvrđuje zajedničke odredbe za procenu rizika, planova spremnosti na rizik, upravljanje električnim krizama, evaluaciju i praćenje.

U cilju ispunjavanja obaveza koje su preuzete Ugovorom o osnivanju Energetske zajednice (iz 2’’6. godine) i u skladu sa Nacionalnim programom za usvajanje pravnih tekovina EU, Republika Srbija mora da do kraja godine donese zakone, propise i administrativne odredbe neophodne za usklađivanje sa tom Uredbom.

Kako bi se ispunile te obaveze i nova Direktiva prenela u nacionalno zakonodavstvo, PLAC III projekat pružio je podršku Ministarstvu rudarstva i energetike. Projektni ekspert Zdeslav Matić je zajedno sa predstavnicima Ministarstva izradio analizu pravne usklađenosti, kao i nacrte teksta izmena i dopuna Zakona o energetici i podzakonskog akta.  Na radionici održanoj 25. oktobra u Beogradu, Matić je predstavio rezultate analize i tablicu usklađenosti Zakona o energetici sa Uredbom EU. On je predstavio i amandmane na Zakon o energetici i nacrt Uredbe Vlade Republike Srbije o spremnosti na rizike u elektroenergetskom sektoru.

Radionici su prisustvovali predstavnici nadležnog ministarstva, kao i preduzeća u sektoru električne energije. 

Foto: EU 2021, Audiovizuelni servis Evropske komisije

Last updated: 26. April 2024. 13:43