PRIPREMLJENA PROGRAMSKO BUDŽETSKA METODLOGIJA ZA SUDSTVO

Projekat je pripremio Programsko budžetsku metodologiju za sudstvo koja predstavlja sveobuhvatni pregled problema u pravosuđu i predlaže načine da se pre svega usklade poslovni procesi u pravosuđu sa postojećim zakonskim okvirom i međunarodnim standardima i obavezama koje je Republika Srbija preuzela na sebe kao deo procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Primarni zadatak Metodologije je da obezbedi vezu između obima posla u pravosuđu i ostvarenih rezultata - učinka i usklađivanja obima posla, ljudskih resursa i budžetskih sredstava, kao i da omogući praćenje rada i učinka u pravosuđu programiranjem ciljeva i utvrđivanjem pokazatelja učinka.

Ključni instrumenti Metodologije su: dokumenti koji služe za strateško planiranje i postavljanje ciljeva koji se žele postići, ključne informacije (podaci i činjenice o tim ciljevima) - strategije i akcioni planovi, programi, i projekti na osnovu kojih se planira postizanje određenoj uticaja, odnosno rezultata svakog budžetskog korisnika ponaosob.

Kako bi operacionalizovali Metodologiju, eksperti Projekta su izradili metodološko uputstvo za njenu primenu. Upustvo sadrži operativne smernice za uvođenje novog modela utvrđivanja pokazatelja, kako bi se uspostavio standardni okvir za učinak kada je reč o rešavanju predmeta. Uputstvo sadrži i redosled koraka u prikupljanju podataka koji su relevantni za pripremu sudskog budžeta u skladu sa Metodologijom i koristiće se kao osnova za pripremu budžeta svakog pojedinačnog suda u Republici Srbiji.

Primenom Metodologije će biti obezbeđena značajna osnova za uspostavljanje budžetske nezavisnosti sudske grane vlasti, pre svega kroz potpuno samostalan i nezavisan proces izrade i sprovođenja strateško planskih dokumenata i utvrđivanje sudskih standarda i drugih plansko upravljačkih mehanizama.

Last updated: 26. April 2024. 13:43