Priroda u fokusu za Frutorgu iz Novog Sela

Da ljubav, mladost, znanje i iskustvo mogu dovesti do uspešnog biznisa dokaz je porodica Paunović iz Novog Sela kod Prokuplja koja se od 2015. godine bavi proizvodnjom i preradom organskog voća. Na koji način je preduzeće Frutorga, uz finansijsku podršku Evropske unije, unapredilo proizvodni proces i obezbedilo još bolji plasman na tržištu, otkriva nam Momčilo Paunović, direktor ove firme.

Momčilo je studirao filozofiju, a njegova sestra Tijana ekonomiju, ali su još kao mladi počeli da otkrivaju tajne organske proizvodnje, uz oca Dragana, koji je po zanimanju agroekonomista. Po završetku školovanja, Momčilo i Tijana počinju da razmišljaju o povratku u rodni kraj i dolaze na ideju da pokrenu biznis gde će primeniti stečeno znanje. Tako se rađa Frutorga, porodično preduzeće koje se bavi proizvodnjom i preradom organskog sušenog i smrznutog voća. Posao prevashodno zasnivaju na kooperantskoj saradnji i grupnoj sertifikaciji organske proizvodnje „oblačinske višnje“, šljive sorte „stenlej“, kao i „ruske dženarike“. Proizvodni proces voća se odvija prema svim organskim standardima za koje poseduju potrebne licence. Danas preduzeća Frutorga ima imanje koje se prostire na 80 hektara voćnjaka, a u proizvodnom asortimanu imaju višnje, šljive, jagode, jabuke i dunje. Kako su došli na ideju da biznis postave na jedan potpuno novi nivo i da ga znatno unaprede priča nam Momčilo Paunović. 

„Uprkos tome što smo tokom svih ovih godina odlično radili, nailazili smo na poneke izazove. Jedan od tih je bio što smo često zavisili od drugih. Ranije smo plaćali uslužno zamrzavanje robe, što je bilo jako nezahvalno, pogotovo u periodu kada nastane usko grlo. Tada se dešavalo da nam obećaju da će nam primiti robu, pa nam na kraju odlože prijem. Iz tog razloga smo prošle godine odlučili da izgradimo hladnjaču i tunel za duboko zamrzavanje voća, što će se ispostaviti kao ključno za dalje poslovanje. Konkurišemo na javni poziv EU PRO programa za bespovratna sredstva Evropske unije i zahvaljujući tome dobijamo mogućnost da spasemo, smrznemo i preradimo više proizvoda, ali i da proširimo kooperantsku mrežu, što nam je donelo još bolji plasman na tržištu. Sada se proizvodni proces odvija u potpuno kontrolisanim uslovima, od vegetacije do gotovog proizvoda, uz garanciju bezbednosti i sigurnosti hrane.“

U okviru porodičnog preduzeća Frutorga postoji jasna podela poslova. Momčilo je zadužen za sertifikaciju, praćenje proizvodnje i održavanje kontakata sa kupcima. Tijana se bavi papirološkim poslovima, finansijama, kao i sistemima za kontrolu kvaliteta, dok je njihov otac Dragan glavni za organizaciju prodaje i nabavke. O proširenju tima ovog preduzeća Momčilo nam dalje priča. „Zahvaljujući razvoju poslovanja, konačno su se stekli uslovi za otvaranje novih radnih mesta. Zaposlili smo tri nova radnika, a kroz par meseci, kada krene sezona, planiramo da zaposlimo još najmanje deset.“ Uz sjajnu poslovnu atmosferu i ljubav prema porodičnom biznisu, Paunovići su posebno ponosni što su danas jedni od najvećih proizvođača organske višnje među kooperantima. 

Frutorga je kao društveno-odgovorno preduzeće obezbedilo finansijska sredstva za osnovnu školu „9. oktobar“ u Prokuplju. „Ova škola je posebna, jer je nekada imala najlepši školski park u zemlji, po čemu je bila poznata. Vremenom je škola počela da stari, a mi smo želeli da svojim doprinosom pomognemo obnavljanje letnje učionice i vratimo nekadašnji sjaj školskom parku. Od tih sredstava obnovljena je i zbornica, a škola je kupila i kosačicu za održavanje parka. Ostalo je još samo da se kupe koševi, pa će škola ponovo biti kao nova“, veselo završava svoju priču Momčilo Paunović.

Pored ovog preduzeća, Evropska unija je u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije preko programa EU PRO podržala preko 200 mikro i malih preduzeća i preduzetnika sa više od 4,3 miliona evra. Sredstva su iskorišćena za nabavku nove opreme uz koju su preduzeća unapredila proizvodnju i konkurentnost i otvorila nova radna mesta

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Last updated: 14. Oktobar 2021. 11:14