Priznavanje profesionalnih kvalifikacija u oblasti zanata i u sportu

Priznavanje profesionalnih kvalifikacija u oblasti zanata i u sportu, jedna od oblasti u okviru Pregovaračkog poglavlja 3, bile su teme dvodnevne radionice koju je 17. i 18. novembra 2020. organizovao projekat Pravna podrška pregovorima (PLAC III).

Prvog dana radionice koji je bio posvećen zanatima, projektna ekspertkinja Maja Grašič predstavila je učesnicima komparativnu analizu nekoliko zemalja EU kada su u pitanju regulisane profesije koje definiše Direktiva o priznavanju profesionalnih kvalifikacija (2005/36/EC). Regulisanje se uvodi kako bi se omogućila zaštita zdravlja, bezbednosti, životne okoline, potrošača, kao i kvalitet usluga. U EU ima više od 6.000 regulisanih profesija, a prema rečima Grašič, u skoro svim zemljama-članicama u toku je proces deregulacije čiji je cilj da se olakša pristup regulisanim profesijama, poveća konkurentnost i zapošljavanje.  U oblasti zanata, Grašič je detaljno analizirala primer Nemačke kao jedne od zemalja koja ima najširi sistem regulacije zanata, rayvijen sistem dualnog obrazovanja i majstorski ispit, Danske i Slovenije. Slovenija je sprovela reformu nakon koje je sa 65 regulisanih zanatskih delatnost lista smanjena na 25 zanata za koje se zahtevaju profesionalna kvalifikacija i licenca, dok se u Danskoj za obavljanje zanatske delatnosti uglavnom ne zahtevaju profesionalne kvalifikacije propisane zakonom, osim za neke profesije za koje je potrebna odgovarajuća dozvola na osnovu dokumenata o obrazovanja ili stručnog ispita.

Učesnici radionice bili su predstavnici ministarstava rada, obrazovanja, turizma i ekonomije, Agencije za kvalifikacije, Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj, Udruženja poslodavaca i Privredne komore Srbije.

Predstavnici Ministarstva omladine i sporta i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija bili su učesnici drugog dana radionice i sa projektnom ekspertkinjom razmatrali priznavanje kvalifikacija u oblasti sporta. Eskpertkinja je predstavila analizu kako su regulisane sportske profesije u EU. Sport je jedna od najmobilnijih profesija u EU; deo je poslovnih usluga,  a načini regulacije su ili obuhvatiti sve vrste sporta ili na osnovu specifične vrste sportske discipline. Sportski instruktor je profesija u sportu koja je najčešće regulisana u EU, u čak 19 država članica, prenela je Grašič. Nakon inicijatve Francuske, 2019. godine doneta je uredba kojom se uvodi uobičajeni trening test (CTT – Common Training Test) za instruktore skijanja i omogućava automatsko priznavanje te stručne kvalifikacije, što jeprvi primer automatskog priznavanja neke kvalifikacije osim onih propisanih Direktivom.


Last updated: 26. April 2024. 13:43