Pregovaračko poglavlje 3: usaglašavanje zakona i izrada nove strategije poštanskih usluga

U okviru pregovaračkog poglavlja 3, projekat Pravna podrška pregovorima (PLAC III) pružio je podršku Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija u punoj harmonizaciji Zakona o poštanskim uslugama sa pravnim tekovinama EU i izradi nacrta nove Strategije poštanskih usluga.

Zakon o poštanskim uslugama, koji je stupio na snagu u novembru 2019, usklađen je sa Poštanskom direktivom (Direktiva 97/67/EC), ali  je potrebno usaglašavanje podzakonskih akata. Takođe je potrebno i usaglašavanje zakonodavstva sa Uredbom 2018/664 o uslugama prekogranične dostave paketa, kao i nekim odredbama takozvane Treće poštanske direktive, dokumentima koji su u EU naknadno usvojeni.

Eksperti PLAC III projekta izradili su analizu usaglašenosti nacionalnog zakonodavstva sa relevantnim EU direktivama, kao i preporuke za dalje usaglašavanje. Od 17 podzakonskih akata, u nadležnosti Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija je sedam, a u nadležnosti Republičke agencije za telekomunikacije (RATEL) 10 akata.

Na radionici održanoj 23. decembra, eksperti Estera Rakić i Nikola Knežević predstavili su rezultate analize zakonodavstva. Kako su utvrdili, Zakon o poštanskim uslugama potrebno je uskladiti sa Uredbom 2018/664 u delu koji se odnosi na definiciju paketa, definicije davalaca usluge paketa, veću transparentnost cena paketa u međunarodnom saobraćaju, definisanje podizvođača kao i definisanje prekršajnih odredbi u slučaju da se Agenciji ne dostave podaci.

Eksperti su predstavili i nacrt nove Strategije poštanskih usluga za period 2020-2024. Kao preporuke za kreatore poštanske politike, oni su posebno istakli da je potrebno obezbediti fleksibilnost kako bi se osigurala održiva univerzalna poštanska usluga, uzeti u obzir uticaj na životnu sredinu i društvene uslove, kao i stvoriti uslove za nesmetan razvoj međunarodne elektronske trgovine.

Na radionici su učestvovali predstavnici resornog ministarstva, RATEL-a i Javnog preduzeća „Pošta Srbije“.


Last updated: 28. Mart 2024. 02:32