Studijska poseta Italiji: implementacija pojedinih odredbi Seveso-III direktive

Studijska poseta Italiji, organizovana u okviru aktivnosti PLAC III projekta, realizovana je od 16. do 20. oktobra 2023. godine, uz učešće predstavnika Ministarstva zaštite životne sredine. Domaćin posete bila je Regionalna agencija Veneto za prevenciju i zaštitu životne sredine (ARPAV) u Padovi i Mestre (Venecija).

Cilj studijske posete je bila razmena informacija i dobrih praksi u transponovanju i primeni Seveso-III direktive o kontroli opasnosti od velikih udesa koji uključuju opasne supstance (Direktiva 2012/18/EU). Direktiva Seveso-III pruža relevantan okvir za mere upravljanja rizikom da bi se sprečile velike nesreće i ograničile njihove posledice.

U studijskoj poseti učestvovalo je deset predstavnika Ministarstva zaštite životne sredine, među kojima su bili načelnik Odeljenja za udese i hemikalije u Sektoru za nadzor i mere zaštite životne sredine, načelnik Odeljenja za udese u Sektoru za nadzor i zaštitu životne sredine, načelnik Odeljenja za međunarodnu saradnju u Sektoru za međunarodnu saradnju, projekte i klimatske promene, načelnik Odeljenja za zaštitu od buke, vibracija i nejonizujućih zračenja u Sektoru za upravljanje životnom sredinom, tri predstavnika Odeljenja za zaštitu od velikih hemijskih udesa, dva predstavnika Odeljenja za IPPC dozvole i jedan predstavnik Odeljenja za procenu uticaja na životnu sredinu u Sektoru za upravljanje životnom sredinom.

Program je obuhvatio sastanke sa predstavnicima Regionalne agencije Veneto za prevenciju i zaštitu životne sredine (ARPAV) u Padovi, Mestre (Venecija) i Regionalne kancelarije (Venecija) kao i posetu venecijanskoj ENI biorafineriji Porto Margera i „San Marco Gas“ skladište TNG Portogruaro, takođe u Veneciji.

Tema sastanka sa predstavnicima Regionalne agencije Veneto za prevenciju i zaštitu životne sredine (ARPAV) u Padovi, Mestre (Venecija) i Regionalne kancelarije (Venecija) bila je transpozicija i implementacija Seveso direktive u Italiji.

Tokom posete Seveso ustanovama prikazan je praktičan način primene Seveso direktive; Venecijanska ENI biorafinerija Porto Margera (Venecija) i „San Marco Gas“ skladište TNG Portogruaro (Venecija).

Članovi srpske delegacije su mogli da prikupe detaljna saznanja o:

 Informacije o nesreći koja se dogodila 1976. godine u Medi kod Sevesa, koja je dovela do stvaranja Seveso direktive.

 Informacije o italijanskim propisima kojima se transponuje Seveso direktiva.

 Informacije o nadležnim organima za primenu Seveso direktive u Italiji.

 Način komunikacije između nadležnih organa za sprovođenje Seveso direktive.

 Način komunikacije između nadležnog organa i operatera.

 Način pregleda i evaluacije Izveštaja o bezbednosti, Sistem upravljanja bezbednošću.

 Sistem inspekcije.

 Sprovođenje timskog pristupa inspekcijskim nadzorima.

 Primer kontrolne liste za SMS revizije.

 Lekcije naučene iz iskustva u primeni zahteva sistema upravljanja bezbednošću.

 Sistem upravljanja bezbednošću iz perspektive kompanije (Venecija ENI Biorafinerija Porto Margera (Venecija) i „San Marco Gas“ LPG skladište Portogruaro (Venecija)).

 Italijanski pristup planiranju korišćenja zemljišta.

Ukratko, utvrđeno je da implementacija Seveso direktive 2012/18/EU zahteva znanja i veštine koje se moraju stalno unapređivati novim tehnologijama/metodama u cilju povećanja procesa bezbednosti, odnosno industrijske bezbednosti.

Last updated: 26. April 2024. 13:43