Stvaramo dakle postojimo

„Radujem se svakom utorku, kada dolazim na radionicu, to je skoro pa moj jedini izlazak i razonoda. Tu su moje prijateljice, družimo se i radimo nešto kreativno. Ne mogu da vam opišem naše ushićenje kada ukrasni predmeti koje same pravimo budu gotovi”, kaže Nadica Stošić, tridesetdvogodišnja Vranjanka koja je članica Udruženja multiple skleroze Pčinjskog okruga.

Unikatni predmeti iz njihove radionice, poput ručno oslikanih poslužavnika, flaša,  magneta, i tkanina često su predstavljani na lokalnim izložbama kao i na humanitarnim prodajama. Ovo udruženje osnovano pre više od dve decenije danas ima skoro 80 članova, od kojih su skoro 90 procenata žene. Članice Udruženja su prepoznatljive upravo po svojoj kreativnosti i želji da stvaraju i budu aktivne u društvu. Svakog utorka radionice koje Udruženje organizuje  okupljaju oko desetak žena članova koje dekupaž tehnikom i slikanjem na staklu izrađuju ukrasne predmete koji imaju upotrebnu vrednost. Kako kaže  sekretarka Udruženja Gordana Stojanović ovakav rad  i druženje od izuzetnog su značaja za obolele od multiple skleroze. „Uz socijalizaciju na ovaj način se održava i fina motorika ruku. Naše korisnice imaju mogućnost i da zarade prodajom predmeta pa su tako i ekonomski osnažene, a to vraća samopouzdanje obolelima od multiple skleroze i unapređuje kvalitet njihovog života”. Kao posebno važno Gordana navodi da se žene okupljenje na radionicama osećaju kao korisni članovi zajednice, koji mogu da doprinesu.

Radionice su započete 2016. Godine uz podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske preko programa Evropski PROGRES sa ciljem da se žene iz posebno ranjivih grupa društveno i ekonomski osnaže. Tada je dvanaest žena pohađalo petomesečne obuke za dekupaž i oslikavanje stakla i drveta, a Udruženje je otišlo i korak dalje.

Uz podršku Evropske unije kroz program EU PRO, nabavilo je mašinu za štampu tekstila i osnovalo socijalno preduzeće, što je dalje unapredilo kako ekonomski položaj žena sa multiplom sklerozom, tako i njihovo psihofizičko zdravlje. Članice Udruženja su pohađale radionice na kojima su stekle nove veštine koje stvaraju mogućnosti za dodatne izvore prihoda, a tri su dobile i privremeni posao. Prvi ugovoreni posao na koga su ponosne je bilo štampanje majici i platnenih torbi za vranjski Komitet za ljudska prava.

Pored ekonomske koristi projekat je i značajno doprineo poboljšanju socijalne inkluzije osoba sa invaliditetom, kroz njihovo aktivno učešće u društvu i bolju socijalizaciju, dok precizan rad tehnikama dekupaža doprinosi očuvanju njihovog zdravlja primenom veština koje zahtevaju finu motoriku.

Evropska unija u partnerstvu sa Ministarstvom za evropske integracije pruža podršku projektima koji doprinose rodnoj ravnopravnosti i unapređenju položaja žena, posebno onih koje pripadaju ranjivi grupama. Preko programa EU PRO podržano je devet takvih projekata koji su osnažili preko 160 žena pružajući im priliku da steknu različita znanja i veštine, dobiju opremu da počnu svoje poslovanje kao i da zagovaraju i ostvaraju jednaka prava.

 

Last updated: 18. April 2024. 16:29