Poljoprivreda i hrana

O sektoru Vesti iz sektora

Zajednička poljoprivredna politika jedna je od najznačajnijih sektora u EU, kako u pogledu broja propisa koji regulišu ovu oblast tako i u pogledu veličine poljoprivrednog budžeta u ukupnom budžetu Evropske unije. Poljoprivredi u EU pripada gotovo 40% ukupnog budžeta EU. Glavni cilj je da se obezbedi stabilno snabdevanje tržišta poljoprivrednim proizvodima po pristupačnim cenama što, sa druge strane, znači odgovarajući prihod za poljoprivrednike. Sektor poljoprivrede čine dva dela:

  • direktna plaćanja uz tržišne intervencije
  • ruralni razvoj.

Direktna plaćanja podrazumevaju da, uz očuvanje životne sredine i zdravlja ljudi, bezbednost hrane, poštovanje dobrobiti životinja, održavanje zemljišta u dobrom stanju, poljoprivrednici dobijaju podsticaje bez obzira na to kojom se vrstom proizvodnje bave i time imaju stabilan prihod bez obzira na tržišnu nestabilnost. Tržišne intervencije se odnose na povlačenje proizvoda sa tržišta, podršku proizvodnji određenih proizvoda, sistem kvota, podršku poljoprivrednicima u sektoru voćarstva i povrtarstva. Ruralni razvoj doprinosi jačanju konkurentnosti poljoprivrede i šumarstva, kao i unapređenju kvaliteta života ruralnih područja.

Projekti EU namenjeni poljoprivrednicima u Srbiju podstiču korišćenje sredstava iz fondova za poljoprivredu i ruralni razvoj, unapređuju kvalitet proizvoda, te povećavaju njihovu konkurentnost na tržištu EU sa preko 500 miliona potrošača. Također, jača se kapacitet Agencije za agrarna plaćanje, tela koje će biti most između srpskih poljoprivrednika i institucija Evropske unije.  

Glavni ciljevi

Ključne poruke

Potencijalni rizici vezani za sektor

Lista ključnih lokalnih partnera/organizacija

EU institucije/tela