Poljoprivreda i hrana

Projekata u toku: 3
Završenih projekata: 5

O sektoru

Zajednička poljoprivredna politika jedna je od najznačajnijih sektora u EU, kako u pogledu broja propisa koji regulišu ovu oblast tako i u pogledu veličine poljoprivrednog budžeta u ukupnom budžetu Evropske unije. Poljoprivredi u EU pripada gotovo 40% ukupnog budžeta EU. Glavni cilj je da se obezbedi stabilno snabdevanje tržišta poljoprivrednim proizvodima po pristupačnim cenama što, sa druge strane, znači odgovarajući prihod za poljoprivrednike. Sektor poljoprivrede čine dva dela:

  • direktna plaćanja uz tržišne intervencije
  • ruralni razvoj.


Direktna plaćanja podrazumevaju da, uz očuvanje životne sredine i zdravlja ljudi, bezbednost hrane, poštovanje dobrobiti životinja, održavanje zemljišta u dobrom stanju, poljoprivrednici dobijaju podsticaje bez obzira na to kojom se vrstom proizvodnje bave i time imaju stabilan prihod bez obzira na tržišnu nestabilnost. Tržišne intervencije se odnose na povlačenje proizvoda sa tržišta, podršku proizvodnji određenih proizvoda, sistem kvota, podršku poljoprivrednicima u sektoru voćarstva i povrtarstva. Ruralni razvoj doprinosi jačanju konkurentnosti poljoprivrede i šumarstva, kao i unapređenju kvaliteta života ruralnih područja.

Projekti EU namenjeni poljoprivrednicima u Srbiju podstiču korišćenje sredstava iz fondova za poljoprivredu i ruralni razvoj, unapređuju kvalitet proizvoda, te povećavaju njihovu konkurentnost na tržištu EU sa preko 500 miliona potrošača. Također, jača se kapacitet Agencije za agrarna plaćanje, tela koje će biti most između srpskih poljoprivrednika i institucija Evropske unije.


Lista ključnih lokalnih partnera/organizacija

  • Ministarstvo za evropske integracije
  • Ministarstvo finansija
  • Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
  • Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja
  • Republički geodetski zavod

Podrška Evropske unije poljoprivredi i ruralnom razvoju u Srbiji vredna je više od 230 miliona evra od 2000. godine do danas. Sredstva se koriste za povećanje konkurentnosti gazdinstava, preduzeća i prerađivačkih kapaciteta kroz IPARD program, dobrobit i kontrolu bolesti životinja, održavanje zemljišta u dobrom stanju, uspostavljanje nacionalnih referentnih laboratorija, osiguranje ukupne bezbednosti hrane, usklađivanje poljoprivredne politike i za pripremu javne uprave za primenu standarda EU. 

Projekti EU iz ovog sektora podstiču korišćenje sredstava iz fondova za poljoprivredu i ruralni razvoj, unapređuju kvalitet proizvoda, osiguravaju podsticaje i povećavaju konkurentnost srpskih poljoprivrednika na tržištu Evropske unije sa preko 500 miliona potrošača.

Podrška Evropske unije sprovodi se u saradnji sa Vladom Srbije. Evropska unija je veći donator od svih ostalih međunarodnih donatora zajedno. Donacije Evropske unije se koriste za razvoj Srbije.

EU institucije/tela

Generalni direktorat za poljoprivredu i ruralni razvoj (DG AGRI)

Generalni direktorat za poljoprivredu i ruralni razvoj (DG AGRI)

Generalni direktorat za zdravlje i bezbednost hrane (DG SANTE)

Generalni direktorat za zdravlje i bezbednost hrane (DG SANTE)

Evropska mreža za ruralni razvoj (ENRD)

Evropska mreža za ruralni razvoj (ENRD)

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA)

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA)

Izvršna agencija za potrošače, zdravstvo, poljoprivredu i hranu

Izvršna agencija za potrošače, zdravstvo, poljoprivredu i hranu

Last updated: 26. Januar 2022. 13:34