Malo ili srednje preduzeće

Želite da unapredite poslovanje? Imate ideje, ali nemate dovoljno sredstava? Ukoliko imate malo ili srednje preduzeće, Evropska unija ima nekoliko načina da Vam pomogne u ostvarivanju snova. Naime, do sredstava se može doći konkurisanjem za grant, poslovni zajam ili određeni kredit, a različiti programi namenjeni su startapovima, preduzetnicima, mikro kompanijama i drugima.

EU PRO Plus, verovatno najpoznatiji program u našoj zemlji, bavi se pružanjem podrške malim i srednjim preduzećima (pod sličnim imenom već godinama je aktivan). Ova sredstva su pomogla mnogima u Šumadiji, na jugu Srbije i u drugim krajevima. Specifično je da je napravljen svojevrstan lanac dobročinstava. Tako je jednom stolaru iz Zapadne Srbije poklonjena nova oprema, ali je morao da se obaveže da će i on nekome pomoći, te je napravio nameštaj za lokalni vrtić.

Primera radi, porodična pekara iz Novog Pazara dobila je 20.000 evra kroz ovaj program, kako bi novom opremom unapredila proizvodnju. Da je u tome uspela, svedoči i činjenica da je zbog većeg obima posla zaposlila dodatnu radnu snagu. Dakle, svi su na dobitku!

Više o ovom programu pročitajte ovde.

Takođe, jedan od alata namenjen malim i srednjim preduzećima dostupan je kroz Razvojnu agenciju Srbije. Evropska unija obezbeđuje grant Agenciji, koja kroz određene banke dolazi do krajnjih korisnika. Više o njihovim ponudama možete saznati ovde.

Mnogi preduzetnici u Srbiji imali su priliku da unaprede poslovanje kroz program COSME, koji je sada završen, ali to ne znači da će građanima biti ukinute mogućnosti za napredak u poslovanju. Naprotiv, ovaj program je dobio „naslednika“ Invest EU program, koji će uskoro biti odobren i dostupan do 2027. godine.

Nemojmo zaboraviti ni Fond za razvoj preduzeća i inovacije Zapadnog Balkana (WB EDIF), koji finansira EU, a čiji je cilj da stvori povoljnije okruženje za finansiranje malih i srednjih preduzeća i dugoročno održivo tržište kapitala.

Najnovije mogućnosti

Digital Europe Programme
25. Avgust 2023. - 16. Septembar 2023.

Digital Europe Programme

Programi:
Sektori:

Program Digitalna Evropa je prvi program EU koji ima za cilj ubrzanje oporavka i pokretanje digitalne transformacije Evrope.Vredan 7,6 milijardi…

Pročitaj više
Još prilika
Last updated: 13. Jun 2024. 11:41