EU za razvoj poslovnih inkubatora (EUBID)

Ciljevi projekta

Cilj EUBID projekta je podrška postojećim i novoosnovanim poslovnim inkubatorima kako bi unapredili svoje usluge i prilagodili ih potrebama stanara.

Identifikovane su dve vrste inkubatora:

1. Inkubatori sa fokusom na inovativne, visokotehnološke startap-ove

2. Inkubatori sa posebnim fokusom na smanjenje nezaposlenosti mladih, žena i/ili drugih osetljivih grupa podržavanjem samozapošljavanja.

Sadržaj projekta

Projekat je usmeren na izgradnju spektra usluga postojećih inkubatora i razvoju kapaciteta novoosnovanih inkubatora za pružanje usluga u skladu sa potrebama inovativnih početnika u poslovanju i MSP. Na taj način biće im omogućeno da kreiraju kvalitetnije proizvode i usluge, čime bi, posledično, bila povećana njihova konkurentnost na globalnom tržištu kao i njihov izvozni potencijal. Usluge koje pružaju poslovni inkubatori treba da uključuju npr. savetovanje u oblasti upravljanja inovacijama, usluge razvoja proizvoda, umrežavanje s potencijalnim klijentima i investitorima, zaštitu i razvoj prava intelektualne svojine, savetovanje u vezi sa replikacijom na tržištu/prodorom na tržište itd. Posebna pažnja biće usmerena na povećanje kapaciteta inkubatora i njihovih klijenata za pristup izvorima finansiranja i prilagođavanje za prikupljanje raspoloživih sredstava.

 

Last updated: 25. Januar 2023. 12:50