Zaštita zdravlja

O sektoru


· Podrška Zapadnom Balkanu vakcinaciji protiv COVID 19 „EU4Health: Doprinos dostupnosti i pristupu vakcinama protiv COVID-19 u Republici Srbiji“ grant Ministarstvu zdravlja (27,324 miliona evra), trajanje 18 meseci do marta 2023.

· IPA 2018 - Podrška u jačanju kapaciteta relevantnih institucija u okviru sistema supstanci ljudskog porekla (SoHO) – tvining projekat od 1,5 miliona evra, u saradnji sa Nacionalnim centrom za transfuziju Litvanije. Odgovarajuća nabavka opreme završena je u leto 2022. godine u iznosu od 2,45 miliona evra – doprinos EU 1,5 miliona). Isporuke opreme su u toku.


Tokom protekle dve decenije, EU je opremila bolnice, laboratorije, zavode za javno zdravlje i centre za transfuziju krvi i obezbedila ukupno 284 potpuno opremljena sanitetska vozila za domove zdravlja u Srbiji, od kojih je 122 opremljeno respiratorima koji imaju ključni značaj u borbi protiv kovida 19.

Uopšteno govoreći, EU je podržala celokupnu zdravstvenu mrežu Srbije: preko Evropske investicione banke - Evropske banke - sredstva u iznosu od 250 miliona evra korišćena su za rekonstrukciju i izgradnju 20 velikih bolnica širom Srbije, uključujući Institut „Torlak“, kao i četiri univerzitetska klinička centra u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu; svi oni su ključni u borbi protiv virusa korona.


Izgradnja nove zgrade, obnova i proširenje Kliničkog centra u Nišu završeni su 2019. Ovo je obuhvatilo rad na postojećim objektima, novim blokovima, dvorištima i parking mestima. Rekonstruisano je ukupno 45.000 m2 , a ovaj značajni regionalni centar tercijarne zdravstvene zaštite dobio je 600 bolničkih kreveta, od čega 38 za intenzivnu negu, a 42 za poluintenzivnu negu. EIB je finansirala izgradnju sa 34 miliona evra, dok je iz budžeta Republike Srbije izdvojeno 16 miliona evra za nabavku medicinske opreme.

Zahvaljujući pomoći EU, milioni građana Srbije imaju bolju i moderniju medicinsku negu i u drugim gradovima.


EU je omogućila upotrebu savremenih hirurških operacionih sala, urgentnih centara, velikog broja bolničkih kreveta, novih ambulanti i bolničkih kuhinja te higijenske opreme kupljene za centre u Kikindi, Pančevu, Somboru, Smederevu, Sremskoj Mitrovici, Zaječaru, Čačku, Kruševcu, Pirotu i Beogradu. Manje zajednice takođe su imale koristi od pomoći EU u razvoju svojih zdravstvenih sistema, na primer: Uz donaciju od preko 4,6 miliona evra, medicinski centri u devet opština dobili su opremu za bolju medicinsku negu, posebno za najosetljivije grupe - žene, decu, osobe sa mentalnim ili fizičkim invaliditetom itd.


EU podržava izgradnju centra za hemodijalizu u Lebanu koji će, osim ove opštine, opsluživati i građane Medveđe i Bojnika. Podrška je pružena i za izradu dva glavna projekta za obnovu prijepoljske bolnice i Doma zdravlja Blace, te nabavku medicinske opreme za domove zdravlja u Aleksincu, Babušnici, Beloj Palanci, Brusu, Doljevcu, Gadžinom Hanu, Merošini, Svrljigu i zdravstveni centar u Knjaževcu. Novi Pazar je dobio novi Urgentni medicinski centar, za koji je EU donirala 680.000 evra 2018. godine. Više od 120.000 ljudi u Novom Pazaru i mnogo više u okruženju ima koristi od ove investicije. Ivanjica je dobila i novi rendgen aparat koji je koštao više od 66.000 evra. Poboljšani tehnički resursi ove ustanove omogućuju kvalitetan i siguran rad, dok su pacijenti izloženi nižem nivou zračenja. Deo investicija EU u srpsko zdravstvo takođe uključuje 2,8 miliona evra za finalizaciju izgradnje bolnice u Vranju.


EU je pomogla pri uspostavljanju Nacionalnog programa za skrining raka u Republici Srbiji donacijom od preko 6,6 miliona evra za opremu i obuku celokupnog osoblja za obavljanje mamografije, kolonoskopije, citološkog skrininga za rak grlića materice i druge usluge. Ne treba zaboraviti ni kupovinu zaliha osnovnih lekova i drugih medicinskih sredstava za javne apoteke i zdravstvene ustanove u Srbiji, budući da je vrednost te donacije iznosila preko 43 miliona evra. EU je pružila preko potrebnu podršku srpskim laboratorijama, donacijama moderne opreme i zaliha u ukupnoj vrednosti od 4,9 miliona evra. Ovo je samo jedan od mnogih primera važne dugoročne evropske podrške srpskom zdravstvenom: srpski naučnici su sada u mogućnosti da testiraju više uzoraka na SARS-CoV2 zahvaljujući sistemu referentnih laboratorija koje je opremila Evropska unija.

Nacionalna referentna laboratorija u Batajnici prethodno je dobila donaciju od 7,5 miliona evra od EU za obnovu kompleksa, opremanje visokotehnološkim mašinama i robotima te za tehničku pomoć. Ova laboratorija je testirala oko 85.000 uzoraka na kovid 19 od kraja marta do kraja juna 2020. 

Podrška Evropske unije sektoru zaštite zdravlja bila je obimna u prošlosti –  veća nego u drugim zemljama koje nisu članice EU. Pomoć je usmerena i na specifična pitanja legislativa vezanih za integraciju u EU – tvinning projekte o zaraznim bolestima i kontroli duvana.

IPA 2018 pruža pomoć za supstance ljudskog porekla – 3 miliona evra, a planirano je još 3,55 miliona evra od IPA 2020 za zarazne bolesti – obe teme su veoma važne za Poglavlje 28, i važne za otvaranje poglavlja.Neodložna pomoć EU Srbiji u borbi protiv KOVID-19:

Evropska unija finansirala je angažovanje 200 zdravstvenih radnika na 15 meseci kako bi se izborili sa porastom slučajeva kovida 19 u Srbiji. Angažovano osoblje se sastoji od lekara, medicinskih tehničara i administrativnog osoblja za podršku institutima za javno zdravlje, domovima zdravlja, kovid klinikama i ključnim srpskim laboratorijama, gde su bili raspoređeni kao pomoć postojećem zdravstvenom osoblju do marta 2022.

Što se tiče kovida 19, Evropska unija je takođe brzo stavila na raspolaganje 93 miliona evra u martu 2020: 15 miliona evra izdvojeno je za trenutni odgovor, dok je 78 miliona evra opredeljeno za srednjoročni ekonomski oporavak.

Zahvaljujući pomoći Evropske unije omogućen je transport hitne medicinske opreme i materijala: Evropska unija je sa preko 7 miliona evra finansirala 15 kargo letova, koji su dopremili više od 720 tona robe, kako donacija EU tako i opreme koju je kupila Vlada Srbije.

Kupljeno je i 140 potpuno opremljenih trijažnih kontejnera, desetine monitora za intenzivnu negu, respiratora, beskontaktnih toplomera, zaštitnih maski, rukavica, odela, aparata i reagensa za PCR testove na SARS-CoV2, kao i 32 nova vozila hitne pomoći. U susret vakcinaciji protiv korova virusa, Evropska unija je pomogla nabaku zamrzivača i frižidera za čuvanje i 26 vozila za transport vakcina ka krajnjim korisnicima širom zemlje. Konačno, mozda najznačajnije, iz zemalja članica Evropske unije stići će i donacija miliona doza vakcina protiv korona virusa u okviru inicijative podrške zemljama zapadnog Balkana.


Takođe, iako je Srbija kandidat za članstvo u EU, njeni građani umnogome imaju jednake mogućnosti kao i stanovnici Evropske unije, imajući u vidu da je Srbija deo Zajedničkog ugovora EU o nabavci zdravstvene opreme.

Srbija je i deo Mehanizma civilne zaštite Evropske unije, a dostupan joj je još jedan evropski instrument – rescEU. Dostupnosti ovih instrumenata građanima Srbije obezbeđena je značajna pomoć u kriznim situacijama.

Više pročitajte na ovom linku.

Saznaj više

Lista ključnih lokalnih partnera/organizacija

  • Ministarstvo za evropske integracije
  • Ministarstvo zdravlja
  • Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja
  • Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

Donacije Evropske unije (EU) zdravstvu u Srbiji iznose više od 200 miliona evra, a Evropska investiciona banka (EIB) omogućila je još 250 miliona evra povlašćenih kredita, od 2000. do danas.

EU je opremila bolnice, laboratorije, zavode za javno zdravlje i zavode za transfuziju krvi i obezbedila 284 kompletno opremljenih vozila hitne pomoći za zdravstvene centre širom Srbije, od kojih je 134 isporučeno sa respiratorima.

Podrška Evropske unije Srbiji u borbi protiv korona virusa podrazumeva milione evra upućenih zdravstvenom sistemu, od marta 2020, a pomoć i dalje konstantno pristiže.

Last updated: 13. Jun 2024. 11:41