Zaštita zdravlja

Projekata u toku: 2
Završenih projekata: 1

O sektoru

Evropska unija pomaže zdravstveni sektor u Srbiji gotovo dve decenije, tokom kojih je donirala više od 200 miliona evra, a Evropska investiciona banka (EIB) dala kredite u iznosu od 250 miliona, da bi osnažila sistem zdravstvene zaštite u Srbiji. Postavljanje ovakvih osnova pokazalo se posebno važnim od izbijanja pandemije koju je izazvao korona virus. Za borbu protiv Covid-19, EU je srpskom zdravstvenom sektoru dodatno pomogla, opredelivši preko 17,6 miliona evra za hitne potrebe.

Zahvaljujući pomoći EU, milioni građana Srbije i u drugim gradovima imaju bolju i moderniju zdravstvenu zaštitu.

Investicijom EIB, rekonstruisano je i izgrađeno 20 velikih bolnica u Srbiji, uključujući Institut Torlak i Klinički centar Niš, Klinički centar Novi Sad, a ulaže se i u obnovu kliničkih centara u Beogradu i Kragujevcu.

EU je opremila bolnice, laboratorije, zavode za javno zdravlje i za transfuziju krvi i obezbedila 284 ambulantna vozila za zdravstvene centre širom Srbije, od kojih je 134 isporučeno sa respiratorima, koji su krucijalni za borbu protiv korona virusa.

Novac Evropske unije je omogućio nove modernije operacione sale, urgentne centre, veliki broj bolničkih kreveta, nova ambulantna vozila i bolničke kuhinje i opremu za higijenu kupljene za centre u Kikindi, Pančevu, Somboru, Subotici, Smederevu, Sremskoj Mitrovici, Paraćinu, Ćupriji, Jagodini, Zaječaru, Čačku, Kruševcu, Užicu, Novom Pazaru, Leskovcu, Pirotu a posebno u Beogradu u četiri velike zdravstvene ustanove (KBC Zvezdara i Zemun, GAK Narodni Front i Institut za majku i dete).

EU je pomogla da se uspostavi Nacionalni program za rano otkrivanje raka u Republici Srbiji, sprovela dopunsku edukaciju za lekare i medicinske sestre i obezbedila svi potrebnu opremu za detekciju raka dojke, grlića materice i debelog creva u najranijem stadijumu razvoja bolesti. Stigli su digitalni mamografi i mamografske kompjuterske stanice, nabavljene citološke laboratorije za bojenje velikog broja uzoraka koje pokrivaju sve regione Srbije, svim velikim srpskim boolnicama isporučeni su vrhunski kolonoskopi za dijagnostičku i terapijsku primenu kod promena na develom crevu.

Kupovina zaliha osnovnih lekova i ostalih sanitetskih sredstava za državne apoteke i zdravstvene ustanove u Srbiji ne treba zaboraviti, imajući u vidu donaciju EU u iznosu od preko 43 miliona evra tokom proteklih godina.

EU je pružila potrebnu podršku srpskim laboratorijama, sa savremenom opremom i zalihama.

Manje zajednice takođe su imale koristi od EU pomoći za razvoj sistema zdravstvene zaštite. Zdravstveni centri u devet opština dobili su donacije, a posebna podrška upućena je najosetljivijim grupama, ženama, deci, osobama sa posebnim potrebama i ostalim ranjivim grupama. EU je podržala izgradnju Centra za hemodijalizu u Lebanu, koji skoro tri godine zbrinjava pacijente. Renoviranje Opšte bolnice u Prijepolju, domova zdravlja u brojnim manjim opštinama, rekonstrukcija Urgentnog centra u Novom Pazaru, donacija rendgen aparata u Ivanjici – samo su neka ulaganja evropskih poreskih obveznika u bolji zdravstveni sistem za građane Srbije.

Neodložna pomoć EU Srbiji u borbi protiv KOVID-19:

Zahvaljujući pomoći Evropske unije omogućen je transport hitne medicinske opreme i materijala: Evropska unija je sa preko 7 miliona evra finansirala 15 kargo letova, koji su dopremili više od 720 tona robe, kako donacija EU tako i opreme koju je kupila Vlada Srbije.

Kupljeno je i 140 potpuno opremljenih trijažnih kontejnera, desetine monitora za intenzivnu negu, respiratora, beskontaktnih toplomera, zaštitnih maski, rukavica, odela, aparata i reagensa za PCR testove na SARS-CoV2, kao i 32 nova vozila hitne pomoći. U susret vakcinaciji protiv korova virusa, Evropska unija je pomogla nabaku zamrzivača i frižidera za čuvanje i 26 vozila za transport vakcina ka krajnjim korisnicima širom zemlje. Konačno, mozda najznačajnije, iz zemalja članica Evropske unije stići će i donacija miliona doza vakcina protiv korona virusa u okviru inicijative podrške zemljama zapadnog Balkana.

Takođe, iako je Srbija kandidat za članstvo u EU, njeni građani umnogome imaju jednake mogućnosti kao i stanovnici Evropske unije, imajući u vidu da je Srbija deo Zajedničkog ugovora EU o nabavci zdravstvene opreme.

Srbija je i deo Mehanizma civilne zaštite Evropske unije, a dostupan joj je još jedan evropski instrument – rescEU. Dostupnosti ovih instrumenata građanima Srbije obezbeđena je značajna pomoć u kriznim situacijama. 

Lista ključnih lokalnih partnera/organizacija

  • Ministarstvo za evropske integracije
  • Ministarstvo zdravlja
  • Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja
  • Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

Donacije Evropske unije (EU) zdravstvu u Srbiji iznose više od 200 miliona evra, a Evropska investiciona banka (EIB) omogućila je još 250 miliona evra povlašćenih kredita, od 2000. do danas.

EU je opremila bolnice, laboratorije, zavode za javno zdravlje i zavode za transfuziju krvi i obezbedila 264 kompletno opremljenih vozila hitne pomoći za zdravstvene centre širom Srbije, od kojih je 134 isporučeno sa respiratorima.

Podrška Evropske unije Srbiji u borbi protiv korona virusa podrazumeva milione evra upućenih zdravstvenom sistemu, od marta 2020, a pomoć i dalje konstantno pristiže.

EU institucije/tela

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC)

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC)

Evropska agencija za lekove (EMA)

Evropska agencija za lekove (EMA)

Izvršna agencija za potrošače, zdravstvo, poljoprivredu i hranu (CHAFEA)

Izvršna agencija za potrošače, zdravstvo, poljoprivredu i hranu (CHAFEA)

Evropska agencija za bezbednost i zdravlje na radu (EU-OSHA)

Evropska agencija za bezbednost i zdravlje na radu (EU-OSHA)

Last updated: 26. Januar 2022. 13:34