Србија јача отпорност пољопривреде на елементарне напогоде уз помоћ ФАО и ЕУ

28. априла 2021, Београд, Србија – Одржавањем дводневне онлајн радионице званично је покренут пројекaт „Јачање отпорности сектора пољопривреде на елементарне непогоде“. Пројекат вредан 2,5 милиона евра финансира Европска унија, а спроводи Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО).

Климатске промене и елементарне непогоде, укључујући сушу, поплаве и град, имају велики утицај на Србију, погађају велики број становника и узрокују значајне економске губитке. Пољопривредни сектор је међу највише погођеним.

 „Пројекат је директан резултат обостране намере државе Србије и ЕУ да се укључе у акцију  јачања отпорности и прилагођавања климатским променама у свим секторима, укључујући пољопривреду. Промена политике, изградња капацитета, разрада курикулума у образовању и показне активности на нивоу фарми омогућиће Србији да направи корак напред у развоју продуктивније и одрживе пољопривреде“, рекао је у уводном говору Спирос Афентулидис, менаџер пројеката Делегације Европске уније у Републици Србији.

Помоћник министра за пољопривредну политику, Ненад Катанић, пожелео је добродошлицу учесницима у име Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, истичући да је  идеалан моменат за спровоћење пројекта, јер је Министарство управо формирало нову организациону јединицу која ће се бавити утицајем климатских промена и елементарних непогода на пољопривреду: ’’Надам се да ће овај свеобухватни пројекат дати одличне резултате, свесни смо да капацитети самог Министарства нису довољни да адекватно одговоримо на ове изазове, али заједно са локалним самоуправама, пољопривредним стручним службама и самим пројектом можемо много тога постићи.“

Сандра Недељковић, заменица директора Канцеларије за управљање јавним улагањима је захвалила Европској унији на подршци и нагласила да смо као друштво заборавили на превенцију, али да се од поплава 2014. активно ради на томе: „Није питање да ли ће се десити елементарне непогоде, већ када, а пољопривреда је један од најугроженијих сектора.“

Национални координатор ФАО програма за Србију Александар Ментов, напоменуо је да је сврха радионице да се ближе представи нови пројекат, који финансира ЕУ а спроводи ФАО, који има за циљ побољшање капацитета за смањење ризика од катастрофа и климатски отпорну пољопривреду у Србији, како на националном, тако и на локалном нивоу.

Поред Министарства пољопривреде, учешће на уводној радионици узели су и представници Министарства заштите животне средине, Министарства за европске интеграције, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Стална конференција градова и општина, јединице локалних самоуправа, Институт за примену науке у пољопривреди, пољопривредне стручне и саветодавне службе, пољопривредне школе, као и представници пољопривредних произвођача. 

Јурун Арендс, међународни стручњак за климатске промене, приказао је учесницима утицај који климатске промене имају на пољопривредни сектор у Србији, као и ризике од елементарних непогода.

Након његове презентације, Каролина Стар, главни технички саветник, представила је пројекат и две његове главне компоненте.

С једне стране, пројекат ће осигурати интеграцију принципа смањења ризика од елементарних непогода и климатски паметне пољопривреде у пољопривредне политике на националном и локалном нивоу. Циљ ове компоненте је јачање отпорности пољопривредног сектора на климатске промене на институционалном нивоу. Да би то реализовао, ФАО ће сарађивати директно са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарством заштите животне средине, Министарством просвете, науке и технолошког развоја, пољопривредним саветодавним службама, средњим пољопривредним школама, локалним самоуправама и другим релевантним институцијама и организацијама.

Са друге стране, примена климатски паметне пољопривреде помоћи ће у смањењу ризика од природних катастрофа. Практичне мере и показна поља пружиће примере пољопривреде која је отпорнија на негативан утицај климе, док ће пољопривредници имати приступ најновијим знањима, технологијама и праксама у вези са ублажавањем климатских промена и адаптацијом на њих.

Догађај је завршен интерактивном радионицом о климатски паметној пољопривреди и смањењу и управљању ризиком од катастрофа. Преко 80 представника различитих институција и организација, као и пољопривредници разменили су мишљења и предлоге о пољопривреди отпорној на климатске утицаје, али и о приступима у спровођењу пројектних активности и улогама свих партнера. Тиме су потврдили свој интерес да сазнају више о утицају климатских промена на пољопривреду Србије, а посебно о начинима на које може да се умањи ризик од елементарних непогода и да се инвестира у нова знања.


Last updated: 22. April 2024. 10:42