Evropska unija donirala 300 paketa pomoći za romske porodice u Prokuplju

Evropska unija je donirala 300 paketa pomoći za socijalno ugroženo romsko stanovništvo koje živi u podstandardnim naseljima u Prokuplju. Pomoć je uručena 28. maja 2020. godine, a obezbeđena je u sklopu Programa “Podrška EU inkluzija Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluzija Roma”, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Stalna konferencija gradova i opština (SKGO).

“Zahvaljujem se Stalnoj konferenciji gradova i opština, koja je zahvaljujući Evropskoj uniji obezbedila 300 paketa sa osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu. Radi se o vrlo bogatim i sadržajnim paketima, koji će biti podeljeni romskoj populaciji, najugroženijoj grupi ljudi u našem gradu”, rekao je gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović.

Simonović je dodao da će se predstavnici udruženja Roma postarati da se naprave spiskovi i da pomoć dobiju oni kojima je ona najpotrebnija. On je istakao da je Crveni krst sa svojim volonterima, kao i mnogo puta do sada, zadužen za raspodelu i dostavljanje paketa porodicama na kućnu adresu, dok će lokalna samouprava obezbediti vozila i sve što je potrebno za dostavu paketa.

Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić naglasio je da je ova pomoć Romima u Prokuplju usledila zbog pandemije virusa korona.

“Na ovaj način, želimo da pokažemo da se kroz uštede, može ostvariti ovakva jedna humanitarna akcija. Vrlo je važna podrška i pomoć koju imamo od lokalne samouprave, ali i podrška koja postoji kroz dobro organizovane dve romske organizacije, kao i Crvenog krsta, koji će izvršiti distribuciju. Paketi sadrže prehrambene proizvode i kućnu hemiju i drago nam je da možemo pomoći”, istakao je Staničić.

On je rekao da je veoma važno da ovakve humanitarne akcije nailaze na podršku i kod onih kojima je upućena. “Ovde je cilj inkluzija, uključivanje svih slojeva društva u svakodnevne tokove života. Sa ovdašnjom lokalnom samoupravom radimo i na drugim projektima, koji se tiču podrške romskoj populaciji i zajednici. Jedan od njih je i poseban projekat vezan za izgradnju i osnivanje romskog obrazovnog centra, koji je u toku”, podvukao je Staničić i naveo da je cilj ovakvih projekata jačanje položaja romske populacije u lokalnim zajednicama, kroz primenu prioritetnih nacionalnih i lokalnih strateških mera u oblasti zapošljavanja, borbe protiv diskriminacije i promocije ravnopravnosti romske populacije

Last updated: 19. April 2024. 13:26