Podrška znanju za klimatski otpornu poljoprivredu


17. maj, Beograd – U partnerstvu Instituta za primenu nauke u poljoprivredi i Poljoprivredne stanice Novi Sad održan je prvi u nizu iz ciklusa edukativnih onlajn seminara za savetodavce, namenjenih prenosu znanja u oblasti klimatskih promena. Seminari se održavaju u okviru projekta „Jačanje otpornosti sektora poljoprivrede na elementarne nepogode“, koji finansira Evopska unija, a realizuje Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) u partnerstvu sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Projekat podržava aktivnosti vezane za jačanje institucionalnog sistema u oblasti klimatskih promena i upravljanja rizicima i primenu mera klimatski otporne poljoprivrede u Srbiji.

Moderna proizvodnja hrane podrazumeva razumevanje rizika i  uticaja klimatskih promena, kao i poznavanje mera i rešenja koja se mogu primeniti da poljoprivreda što bolje odgovori na klimatske rizike. Znanje je odgovor na izazove klimatskih promena u domenu poljoprivrede i proizvodnje hrane, a mreža savetodavaca u poljoprivredi pravi mehanizam da se to znanje dalje prenese. O važnosti teme govori i posećenost od čak 304 učesnika na ovom seminaru.

Na prvoj obuci predavači, profesori sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, prevashodno su izložili rešenja za adaptaciju na klimatske promene, od malih intervencija i usklađivanja rokova setve, pa do promene tehnologije gajenja, održivih sistema navodnjavanja i osiguranja. Na početku se Mirjam Vujadinović Mandić osvrnula na procene izloženosti i rizike od klimatskih promena i ekstremnih vremenskih uslova u poljoprivrednoj proizvodnji, kao i na očuvanje prirodnih resursa, mere mitigacije i adaptacije kao aktivnosti u borbi protiv klimatskih promena. U nastavku je Vladimir Ćirić dao projekcije stanja kakav je odgovor zemljišta Srbije na klimatske promene do 2100. godine, uključujući i očekivani uticaj klimatskih promena na svojstva zemljišta, poljoprivredu i vegetaciju. U završnom delu rada, Ružica Stričević iznela je praktične mere koje bi doprinele da poljoprivreda bude otporna/prilagodljiva na klimatske promene, kao i predloge investicione politike u ovom domenu.

Nastavak edukacije sledi tokom narednih meseci, pre svega, kroz praktične obuke o redukovanoj obradi zemljišta, primeni mera u stočarstvu i proizvodnji mleka i novim fondovima namenjenim agro klimatskim merama.

Last updated: 26. April 2024. 13:43