Poglavlje 15: predlog izmena Zakona o planiranju i izgradnji koje se odnose na energetsku efikasnost zgrada

Izradom nacrta amandmana na Zakon o planiranju i izgradnji i amandmana na podzakonske akte u oblasti energetske efikasnosti zgrada, projekat PLAC III nastavio je podršku korisničkoj instituciji - Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u usaglašavanju nacionalnog zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU.

Energetska efikasnost zgrada oblast je Pregovaračkog poglavlja 15, koje je otvoreno u decembru 2021. godine, kao deo Klastera 4 prema novoj metodologiji proširenja. Pravne tekovine EU koje regulišu tu oblast obuhvataju izmenjenu Direktivu o energetskim svojstvima zgrada 2010/31/EU (EBPD). Ta direktiva izmenjena je Direktivom 2018/844 i Uredbom 2018/1999 o upravljanju Energetskom unijom i delovanju u području klime.

Kao korake za transponovanje izmenjene EPBD direktive, Nacionalni program za usvajanje pravnih tekovina Evropske unije predviđa usvajanje izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, kao i izradu amandmana na Pravilnik o energetskoj efikasnosti zgrada i Pravilnik o uslovima, sadržini i načinu izdavanja uverenja o energetskim svojstvima zgrada do kraja trećeg kvartala 2024. godine.

Na radionici održanoj 11. oktobra, projektni eksperti Zoran Nenezić, Goran Vučković i Radmilo Savić predstavili su rezultate rada: analizu pravnih praznina nacionalnog zakonodavstva u odnosu na odredbe izmenjene EPBD direktivu koje regulišu minimalne zahteve za energetske performanse, optimizaciju korišćenja energije tehničkih sistema zgrada, NZEB i inspekciju sistema grejanja. Takođe i primere najbolje evropske prakse u transponovanju i implementaciji, kao i nacrte amandmana na Zakon o planiranju i izgradnji i nacrtze dva pravilnika koji regulišu oblast energetskih svojstva zgrada i načina izdavanja sertifikata o energetskim svojstvima zgrada. Predloženi dokumenti usaglašeni su sa zahtevima izmenjene EPBD direktive. Novi članovi Zakona o planiranju i izgradnji koji su predloženi odnose se na energetski pregled zgrade, zgrade skoro nulte energije (near zero energy buildings - nZEB), zgrade nulte emisije, program energetske obnove i elektromobilnost.


Kao najbolji primeri EU prakse u transponovanju i implementaciji EPBD direktive, predstavljena su iskustva Hrvatske, Portugala, Holandije i Austrije.

Kako su eksperti predložili, za punu harmonizaciju posebnim pravilnikom treba da bude uređena detaljna metodologija sprovođenja energetskog pregleda zgrade, za potrebe energetske sertifikacije. Takođe je preporučeno donošenje i pravilnika o ovlašćenjima za energetsko sertifikovanje i energetske preglede zgrada i sporvođenje programa obuke i  obrazovanja.

Radionici su prisustvovali predstavnici resornog Ministarstva kao i zainteresovane javnosti.


Last updated: 26. April 2024. 13:43