Pregovaračko poglavlje 12: izrada zakonodavstva o klicama i semenu za njihovu proizvodnju

U okviru pregovaračkog poglavlja 12, projekat Pravna podrška pregovorima (PLAC III) pružio je podršku Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u izradi zakonodavstva koje se odnosi na klice i seme namenjeno za njihovu proizvodnju usklađenog sa pravnim tekovinama EU.

Eksperti PLAC III projekta radili su, u saradnji sa korisničkom insituticijom, na izradi zakonodavstva usklađenog sa pravnim tekovinama EU u toj oblasti. Na radionici održanoj 24. novembra ekspertkinje Monika Čojanu i Maja Sandić predstavile su relevantno EU zakonodavstvo, kao i nacrte podzakonskih akata kojima se transponuju pravne tekovine EU.

U oblasti klica i semena za njihovu proizvodnju, zakonodavstvo EU obuhvata Uredbu 208/2013 o zahtevima sledljivosti, Uredbu 210/2013 o odobravanju objekata za proizvodnju klica i Uredbu 211/2013 o zahtevima za sertifikaciju za uvoz klica i semena za njihovu sadnju na tržište Unije.

Podrška PLAC III projekta obuhvatila je analizu nacionalnog zakonodavstva i ocenu usaglašenosti sa zakonodavstvom EU, izradu nacrta pravilnika kojima se transponuju uredbe o sledljivosti i sertifikaciji, kao i izradu nacrta procedura za odobravanje objekata, službene kontrola i sertifikaciju.

Projektna ekspertkinja Monika Čojanu predstavila je na radionici relevantno EU zakonodavstvo, kao i iskustva Rumunije kao zemlje-članice EU u oblasti. Ona je posebno obrazložila zahteve koji se odnose na sledljivost a koji moraju biti ispunjeni ukoliko se planira izvoz na tržište EU, kao i šta sve mora da sadrži sertifikat koji prati pošiljku klica. Ekspertkinja Maja Sandić predstavila je nacrte procedura za odobravanje objekata, službene kontrole i sertifikaciju koje su usklađene sa zahtevima EU.

Na radionici koja je održana onlajn učestvovali su predstavnici Ministarstva poljoprivrede (Uprava za zaštitu bilja), kao i predstavnici zainteresovane javnosti – proizvođača klica i nutricionisti. U diskusiji je istaknuto da je u Srbiji u toku usaglašavanje o zakonu o semenu za naklijavanje za proizvodnju klica, kao i da je neophodno napraviti registar proizvođača klica i semena.


Last updated: 26. April 2024. 13:43