Službene kontrole hrane: izrađeni podzakonski akti usklađeni sa zakonodavstvom EU

Projekat Pravna podrška pregovorima (PLAC III) pružio je podršku Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u usaglašavanju zakonodavstva koje se odnosi na službene kontrole hrane, proceduru ovlašćivanja zvaničnih laboratorija i njihovu koordinaciju.

Prema izveštaju Evropske komisije, u oblasti pregovaračkog poglavlja 12 (Bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika) Srbija je umereno pripremljena i treba da, kao prioritet, postigne institucionalnu održivost Direktorata za nacionalne referentne laboratorije i njenu adekvatnu opremljenost, kao i da obezbedi sistem službenih kontrola zasnovanih na proceni rizika.

Nacrti podzakonskih akata kojima se reguliše oblast službenih kontrola hrane, ovlašćivanje laboratorija i njihova koordinacija izrađeni su kroz PLAC III projekat i predstavljeni na radionici za predstavnike dve korisničke institucije održanoj 8. decembra 2020.  Izrađeni dokumenti usklađeni su sa Uredbom (EU) 2017/625 o službenim kontrolama koja propisuje pravila za izvođenje kontrola za proveru poštovanje pravila za sprečavanje, eliminaciju i smanjenje na minimum rizika za ljude i životinje.

Uredba o službenim kotrolama se primenjuje u Evropskoj uniji od decembra 2019. godine, zamenila je niz drugih pravnih akata EU i proširila područje primene i na zdravlje bilja i proizvoda za zaštitu bilja pa tako pokriva ceo poljoprivredno-prehambeni lanac. Uredbom se ojačava pristup zasnovan na proceni rizka, kao i jačanje kontrola koje sprovode subjekti u proizvodnji, a uvode se i novi termini kao što su prevarne radnje i e-trgovina. Takođe, Uredba propisuje obaveze državama članicama da razmenjuju informacije nadlženih tela i pravosudnih organa o sliučajevima nepoštovanja i uspostavlja Integrisani sistem upravljanja službenim kontrolama (IMSOC).

Ekspertkinje projekta Ksenija Longo i Jelena Vračar Filipović predstavile su Uredbu, kao i nacrte Pravilnika o službenim kontrolama hrane i Pravilnika o ovlašćivanju službenih i nacionalnih referentnih laboratorija za hranu, hranu za životinje i zdravlje životinja, koji jasno razdvajaju nadležnosti i ovlašćenja dva ministarstva. Predstavile su i nacrt procedure za ovlašćivanje laboratorija (koji se odnosi na zvanične laboratorije, nacionalne referentne laboratorije i laboratorije koje ispituju prisustvo tirhinele u mesu).

Na radionici je učestvovalo više od 20 predstavnika Uprave za veterinu i Sektora za poljoprivredne inspekcije Ministarstva poljoprivrede, kao i Uprave za sanitarnu inspekciju i Uprave za sanitarnu graničnu inspekciju Minstarstva zdravlja. Debata sa učesnicima odnosila se na način izveštavanja i vođenje videncije u jedinstvenom informacionom sistemu.


Last updated: 18. April 2024. 16:29