Pregovaračko poglavlje 12 prioritetno za PLAC III

Projekat PLAC III pružio je podršku Ministarstvu zdravlja Srbije u harmonizaciji zakona u oblasti pregovaračkog poglavlja 12 -Bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika. Na radionici održanoj 10. marta u Beogradu predstavljen je Nacrt vodiča za implementaciju Pravilnika o prehrambenim i zdravstvenim izjavama koje se navode na deklaraciji hrane.

Radionica je okupila predstavnike Ministarstva zdravlja, Ministarstva poljoprivrede, instituta za jano zdravlje, laboratorija i sanitarne inspekcije. Ključni pravni ekspert Jasna Marin predstavila je aktivnosti i ciljeve PLAC III projekta. Ona je rekla da projekat pokriva 11 pregovaračkih poglavlja. U oblasti poglavlja 12 predviđena je značajna podrška nacionalnim institucijama. “To je naše prioritetno poglavlje – 25 odsto svih radnih dana projekta PLAC III opredeljeno je za poglavlje 12”, rekla je ona.

Projektni ekspert Rejmond O’Rurk predstavio je pravne tekovine EU u oblasti bezbednosti hrane – Uredbu 178/2002 koja se odnosi na harminizaciju tržišta hrane kao i Uredbu 1924/2006 o nutritivnim i zdravstvenim izjavama. On je rekao da u Evropskoj uniji postoji takozvana “pozitivna lista”, odnosno Evropski registar u kome su jasno definisane 222 zdravstvene izjave. Ukoliko žele dodatne izjave, kompanije moraju da pruže naučne dokaze. O’Rurk je predstavio Nacrt vodiča za primenu Pravilnika o prehrambenim i zdravstvenim izjavama koje se navode na deklaraciji hrane. Vodič je namenjen inspekcijskim službama kao i subjektima u poslovanju.

Savetnica u Ministarstvu zdravlja Mirjana Veljković predstavila je nacionalno zakonodavstvo – Zakon o bezbednosti hrane, Pravilnik o deklarisanju, obeležavanju i reklamiranju hrane, kao i Pravilnik o prehrambenim i zdravstvenim izjavama koje se navode na deklaraciji hrane. Ona je rekla da je Vodič u potpunosti usklađen sa pravnim tekovinama EU i da su prenete sve do sada odobrene zdravstvene I nutritivne izjave.

Izrada Registra proizvoda sa zdravstvenim izjavama je u toku.

Last updated: 26. April 2024. 13:43