Puls Evrope u Albaniji: Tirana je ovogodišnja Evropska prestonica mladih

Novinari sedam medija i predstavnici pet nevladinih organizacija mladih iz Srbije posetili su početkom jula Tiranu, ovogodišnju Evropsku prestonicu mladih, u okviru projekta Puls Evrope – medijske posete EU.  Poseta je pripremljena u bliskoj saradnji sa Delegacijom EU u Albaniji. U šestodnevnoj poseti učestvovali su novinari televizija RTS i N1, dnevnih listova Danas i Blic, magazina Nedeljnik, agencije  Beta i Radio Beograda 1, kao i po jedan predstavnik Inicijative mladih za ljudska prava, Beogradske otvorene škole, Foruma mladih Evropskog pokreta, Instituta za evropske poslove i Centra za savremene politike.

 Nakon Novog Sada pre tri godine, Tirana je drugi grad u regionu koji je dobio titulu Evropske prestonice mladih. Za to su zaslužni upravo mladi iz Albanskog nacionalnog kongresa mladih (Kongresi Rinor Kombëtar - National Youth Congress of Albania). Obeležavanje se sprovodi kroz osam različitih programa kojim mladi prikazuju svoje ideje za dalji kulturni i ekonomski razvoj grada. U Tirani i drugim albanskim gradovima organizovano je čak 1.000 događaja.

Učesnici iz Srbije imali su priliku da u sedištu TEYC (Tirana, European Youth Capital) prisustvuju početku projekta osnaživanja mladih iz Albanije i povezivanju sa akademskom zajednicom u Evropi. Prema rečima Irene Topali, iz Albanskog nacionalnog kongresa, u novim prostorijama TEYC svakoga dana se organizuje bar po  jedan događaj i “stalno je gužva,što je dobro”. Ona je istakla da je iskustvo Novog Sada bilo veoma korisno: "Od početka podnošenja prijave, u kontaktu smo sa kolegama iz Novog Sada, s kojima sarađujemo godinama unazad. Vrlo smo im zahvalni što su sa nama podelili svoje iskustvo i što su nam ukazali na greške koje su pravili kako bismo mogli da ih ispravimo". Šta su rekli mladi albanski političari, pogledajte u prilogu RTS-a.

U okviru posete održana je i radionica sa albanskim organizacijama mladih na kojoj su sa gostima iz Srbije razgovarali o tri teme – aktivizam, demokratija i učešće mladih. U susretu sa predstavnicima organizacije Beyond Barriers predstavljeno je šta albanske organizacije mladih čine za društveno ugrožene grupe. Više u prilogu Radio Beograda 1.

Da je Tirana prestonica mladih vidi se na svakom koraku – njen simbol, malo slovo “t” je svuda, čak i na svetlima na semaforu. To je grad sa možda najvećim procentom mladih među stanovnicima u Evropi, a po rečima gradonačelnika Eriona Veliaja, sada je i kosmpolitski grad.

"Tirana je od grada koji je bio najizolovaniji u Evropi, postao grad sa 144 nacionalnosti. To je kosmopolitska revolucija u jednoj generaciji. Želimo da očuvamo tu reputaciju, a ova titula tome doprinosi. Povećava, takođe, i zaradu svima u gradu. Naš cilj je da iskoristimo ovaj trenutak", rekao je Veliaj. U susretu sa gradonačelnikom, učesnici su čuli i da je Tirana na putu zelene tranzicije – planira više od sadašnjih 54 kilometara biciklističkih staza, izbacivanje automobila iz centra grada, u koritu rečice Ljane već su solarni paneli.


Tirana je i mesto gde je sedište Regionalne kancelarije za mlade, popularnog RYCO. Generalni sekretr Albert Hani sa saradnicima dočekao je učesnike iz Srbije i predstavio rezultate šest godina postojanja te inicijative za unapređenje položaja mladih na Zapadnom Balkanu: 112 projekata i 30.000 mladih koji su učestvovali u aktvnostima RYCO.


Evropska kuća je drugo mesto gde se održavaju događaji u okviru obeležavanja TEYC. Novinari iz Srbije su je obišli i razgovarali sa predstavnicima Delegacije EU, kao i savetnicom premijera Odetom Barbuluši. Glavna tema razgovora bila je inicijativa Otvoreni Balkan, koja će, po njenoj oceni, ubrzati Berlisnki proces. N1 televizija objavila je intervju sa savetnicom premijera Edija Rame.


Novinari su istraživali Tiranu, grad koji je danas teško porediv sa onim što istorija uči o nekadašnjoj Albaniji, a čiji tragovi su još vidljivi kao bunkeri na gradskim ulicama i u okolini. Više o tome u reportaži Nedeljnika i članku koji je objavio Blic.


Last updated: 28. Mart 2024. 16:30