Saradnja administracija u oblasti oporezivanja

U okviru aktivnosti usmerenih na pregovaračko poglavlje 16 (Oporezivanje) PLAC III projekat pružio je podršku Poreskoj upravi Srbije u unaređenju rada kako bi se u oblasti oporezivanja omogućila razmena informacija sa zemljama članicama EU i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Poreska saradnja u EU zahteva efikasnu razmenu informacija i uzajamnu pomoć između poreskih vlasti država članica, posebno za transakcije PDV-a, akciza i direktnog oporezivanja unutar zajednice. Moraju se osnovati administrativne strukture kao što su Centralna kancelarija za razmenu informacija (CLO) i Ured za vezu sa akcizama (ELO) da bi se obrađivale informacije, omogućavala saradnja i usmeravali zahtevi za pomoć.

Od dana pristupanja Evropskoj uniji, Srbija treba da ispuni sve zahteve Direktiva o administrativnoj saradnji (DAC) 2011/16 EU, 2014/107 EU, 2015/2376 EU, 2016/881 EU, 2016/2258 EU, 2018/822 EU, Uredbe o PDV-u 904/2010 i Uredbe o akcizama 389/2012, 612/2013 i 389/2012, posebno u vezi sa razmenom informacija na zahtev, spontanom i obaveznom automatskom razmenom informacija sa svim državama članicama i drugim oblicima administrativne saradnje.

Poreska uprava uspostavila je organizacionu jedinicu za ELO koja će delovati kao buduća Centralna kancelarija za razmenu informacija.

Ekspertska podrška PLAC III projekat sastojala se u radu sa predstavnicima Poreske uprave i prenošenju znanja u oblasti razmene informacija, analizi postojećeg zakonskog okvira i preporukama za uspostavljanje CLO. Na radionici održanoj 11. juna 2021. godine za predstavnike Poreske uprave, projektni ekspert Ernst Radlvimer predstavio je pravnu osnovu koja omogućuje razmenu informacija u EU, kao i iskustva Austrije kao zemlje članice. Obavezna razmena informacija između poreskih uprava propisana je Direktivom 2011/16 (DAC1) o administrativnoj saradnji u području oporezivanja a koja mora da bude transponovana u nacionalno zakonodavstvo. Direktiva je do sada imala nekoliko izmena, od DAC1 do DAC6 i to su nove zakonske obaveze koje države članice moraju da primenjuju. DAC7 je usvojen ove godine i odnosi se na razmenu informacija preko digitalnih platformi.

Radlvimer je naveo niz preporuka za Srbiju, uzmeđu ostalog da zahtevi za sprovođenje standarda stižu na jedno mesto u Ministarstvu finansija odakle bi bili dostavljani poreskoj upravi, kao i da sprovodi upravne istrage pri samoj poreskoj upravi, što sve mora da bude praćeno unapređenjem ljudskih kapaciteta i IT resursa.


Last updated: 24. April 2024. 15:31