Selo Sedlare u Svilajncu zaštićeno od poplava

Zahvaljujući projektu RFPI finansiranom od strane EU, nakon centra Svilajnca i sela Subotica, sada je i selo Sedlare zaštićeno od poplava.

Godine 2014. selo Sedlare je bilo teško pogođeno poplavom. Poplavni talas je probio nasip u zoni ušća Kupinovačkog potoka u  Resavu, kroz koji je voda ušla u deo naselja između reke i puta Sedlare - Svilajnac.  Odmah nakon poplave, oštećeni nasipi su sanirani ali je stepen zaštite ostao isti  kao pre 2014. godine, tako da bi talas sličan onom iz 2014. ponovo naneo istu štetu.

Klimatske promene usled globalnog otopljavanja učinile su meteorološke pojave sve surovijim i ekstremnijim. Da bi zadržali isti stepen zaštite, inženjeri JVP Srbijavode  uzeli su u obzir skorašnje ekstremne hidrološke događaje i preračunali novu visinu odbrambenog nasipa.

Zbog toga je bilo neophodno nadograditi nasip sa 1,3 na 2,3 metra.

Odbrambeni nasip je tako nadograđen u dužini od 3,3 km duž desne obale Resave ali i njenih pritoka, Kupinovačkog potoka uzvodno, i Ročevačkog potoka, nizvodno od sela, formirajući tako odbrambenu kasetu oko sela. U skladu sa Strategijom upravljanja vodama, nadograđeni nasip će zaštititi selo od velike vode koja se statistički javlja jednom u 50 godina.

Uz to, minor korito reke Resave je osigurano roliranim kamenom u zonama za stabilizaciju zona ugroženih erozijom kao i u obe zone ušća potoka u Resavu.

Građevinski radovi, ukupne vrednosti 870 hiljada evra, završeni su nakon 10 meseci, u dogovorenom roku, 7. avgusta 2020. godine.

Ukupna vrednost radova na izgradnji i rekonstrukciji infrastrukture za zaštitu od poplava u opštini Svilajnac iznosi 3,1 milion evra.

Last updated: 18. April 2024. 16:29