Usklađivanje zakonodavstva u poglavlju 3: priznavanje profesionalnih kvalifikacija

Dvodnevna radionica o priznavanju profesionalnih kvalifikacija za medicinske sestre u organizaciji PLAC III projekta okupila je predstavnike nadležnih ministarstava, obrazovnih institucija i strukovnih udruženja.

Projekat je pružio podršku Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u daljoj harmonizaciji nacionalnog zakonodavstva sa relevantnim zakonodavstvom EU – Direktivom o priznavanju profesionalnih kvalifikacija (Directive 2005/36/EC). Međusobno priznavanje profesionalnih kvalifikacija deo je pregovaračkog poglavlja 3 (Sloboda poslovnog nastanjivanja i pružanja usluga). Usvajanje krovnog Zakona o regulisanim profesijama i priznavanju kvalifikacija, prema preporukama Evropske komisije, je u toku. Podrška projekta PLAC III odnosila se na dalje usaglašavanje zakonodavstva i izradu nastavnog programa za medicinske sestre opšteg smera koji je usklađen sa Direktivom.

Na radionici održanoj 12. i 13. novembra, projektna ekspertkinja Dubravka Matijašić Bodalec predstavila je učesnicima Direktivu o priznavanju profesionalnih kvalifikacija. Direktiva predviđa da medicinske sestre imaju najmanje 10 godina završenog opšteg obrazovanja i najmanje 4.600 sati teoretske i kliničke nastave. U nastavnom programu, najmanje jedna trećina programa mora da bude teoretska nastava a najmanje polovina klinička nastava.

EU direktive prepoznaju samo kvalifikaciju “medicinska sestra opšte nege” i to će biti predmet pregovora sa EU, rekla je Matijašić Bodalec.  Direktiva o priznavanju profesionalnih kvalifikacija je usaglašena sa Deklaracijom iz Bolonje, čime su u nju uvedeni ETCS bodovi, preko kojih će se prikazivati neophodnih 4.600 sati za priznavanje kvalifikacije medicinske sestre.

Na radionici je predstavljen nacrt nastavnog programa (kurikuluma) za medicinske sestre opšteg smera usklađenog sa Direktivom koji su izradili projektni eksperti. Program definiše koje predmete mora da sadrži teoretska obuka i šta sve obuhvata klinička obuka. Projektna ekspertkinja je prenela iskustva Hrvatske tokom pregovora. Dvodevna radionica održana je onlajn, uz učešće predstavnika Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Agencije za kvalifikacije i Visoke zdravstvene škole strukovnih studija tokom prvog dana i predstavnika obrazovnih strukovnih institucija iz cele Srbije i Saveza udruženja zdravstvenih radnika drugog dana.


Last updated: 18. April 2024. 16:29