Uz podršku EU, dodatnih 40 spasilaca Gorske službe spasavanja Srbije obučeno za spasavanje sa žičare

U maju 2024. godine instruktori Gorske službe spasavanja Srbije su obučili dodatnih 40 spasilaca za spasavanja sa žičare u okviru projekta „EU za Srbiji otpornu na katastrofe“. Prethodno su instruktori u Austriji završili specijalizovanu obuku za evakuaciju na svim tipovima žičara u raznim uslovima.


Tokom dvodnevne obuke na Kopaoniku, polaznici su vežbali tehnike upravljanja sistemom evakuacije, kretanje po sajli, snalaženje na stubovima žičare i druge veštine koje su neophodne kako bi spasioci mogli samostalno da reaguju u slučaju potrebe, na planinama širom Srbije.

„Iskustvo i znanje koje smo stekli na ovoj obuci je nešto o čemu smo već neko vreme slušali, ali  nismo očekivali da bude ovakvo. Izuzetno je komplikovano, ali isto tako i interesantno. Tri dana smo proveli na padinama Kopaonika, peli se na stubove žičara i vežbali evakuaciju putnika. Instruktori su bili sa nama na svakom koraku, pokazivali nam veštine i pomno nas pratili. Izuzetna grupa ljudi. Želja mi je da nastavim da se usavršavam, da bih jednog dana mogao i ja da budem instruktor“, podelio je svoje utiske Strahinja Zdravković, jedan od spasilaca polaznika obuke.


GSS je u okviru projekta „EU za Srbiju otpornu na katastrofe“ kroz EU donaciju vrednu preko 200.000 evra dobio nova vozila, uniforme i opremu koja će spasiocima omogućiti da budu efikasni i na teško pristupačnim terenima. Za GSS su obezbeđena 2 terenska vozila, kombi, motorne sanke, kao i telekomunikaciona oprema, nosila, sigurnosna oprema za penjanje i spasilačke uniforme. Pored obuke spasavanja sa žičare, organizovane su i druge specijalizovane obuke za pripadnike GSS kao što su spasavanje uz podršku helikoptera i spasavanja na vodi. Sve organizovane obuke su u skladu sa evropskim standardima i sertifikatima.


Last updated: 18. Jul 2024. 11:52